Winkler: az EU kereskedelmi politikáját nem népszavazással kell eldönteni

Winkler: az EU kereskedelmi politikáját nem népszavazással kell eldönteni

Az Európai Parlament fontos szerepet tölt be az EU kereskedelmi politikájának alakításában, fogalmazott kedden délelőtt Brüsszelben Winkler Gyula, aki a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, az INTA alelnökeként vett részt egy kerekasztal-megbeszélésen, amelyet az Európai Partnerség a Felelősségteljes Ásványokért (European Partnership for Responsible Minerals  – EPRM) kapcsán szerveztek.
“Úgy vélem, hogy az Európai Parlamentnek fontos szerepe van a kereskedelmi politikák alakításában, ehhez a parlamentnek konzultálnia kell partnereivel: a gazdasági élet szereplőivel és a civil társadalommal. Minden érintett féllel tisztán és átláthatóan kell egyeztetni, tárgyalni. Nem hiszem azt, hogy a kereskedelmi politikákat népszavazásokon kell eldönteni, mint ahogy azt sem, hogy egy politikai csoportosulásnak megengedett hogy túszul ejtse a kereskedelmi politikát. Határozottan állítom, hogy az EU kereskedelmi politikáját az Európai Parlamentnek kell eldöntenie. Megvan hozzá a legitimitásunk, a jogi alapunk, valamint megfelelő kerettel rendelkezünk a szükséges együttműködések és párbeszéd lebonyolításához. Véleményem szerint, ha az EU alapszerződésének előírásait követjük, nem fogunk hibázni” – magyarázta Winkler Gyula.
Az EP-képviselő jelentéstevője volt a válságövezetekből származó, a szaknyelvben 3TG-nek is nevezett ásványok behozatalára vonatkozó rendeletjavaslatnak, amely célul tűzte ki, hogy felszámolja a kapcsolatot a bányászat és ásványkereskedelem, valamint a fegyveres konfliktusok finanszírozása között. Az Európai Partnerség a Felelősségteljes Ásványokért egy olyan, az érintett felek által elindított és a holland kormány által felkarolt kezdeményezés, amelynek célja, hogy növeljék a válságövezetekből származó ásványi kincsek felelősségteljes kitermelésének arányát, ezáltal segítve a helyi közösségek fejlődését. Ez a partnerség kiegészítő intézkedés lenne a válságövezetekből származó ásványi kincsekre vonatkozó EU-s rendelet mellett, az európai szabályozást az EP hamarosan véglegesíti.
A keddi találkozón az üzleti szféra és az ezen a szakterületen tevékenykedő civil szervezetek képviselői, a holland kormány szakemberei és EP-képviselők vettek részt.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája
Brüsszel, 2016. november 8.

Categories: Gazdaság, Slider