Magyarország szigorít: szeptember 1-től külföldiek nem léphetnek be

Magyarország szigorít: szeptember 1-től külföldiek nem léphetnek be

Szeptember 1-jével új határátlépési szabályokat vezet be a kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a járvány második hulláma elérte Európát, és idehaza is számottevően nőtt betegek száma, írja a 24.hu.

A hazai megbetegedések többsége külföldi eredetű, és mivel a vírus terjedése a munkavégzést és az iskolakezdést veszélyezteti, a határokon visszatérnek a korábbi, tavasszal érvényes szabályokhoz – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Így fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, csak különösen indokolt esetekben, elsősorban munkavégzés céljából (vállalatcsoporton belüli utazásoknál), bizonyos sporteseményeken való részvétel miatt, illetve továbbra is biztosított lesz a tranzitforgalom, diplomáciai utakra is lesz lehetőség, valamint a katonai konvojok is átutazhatnak Magyarországon. A részletszabályokat szombaton pontosítják.

A külföldről hazatérő magyarok szeptembertől 14 nap karanténra kényszerülnek, kivéve, ha két nap különbséggel két negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni. Egy kérdésre azt is elmondta: csak Magyarországon végzett, laboratóriumi tesztet fogadnak el a karantén alóli mentesüléshez.

Szintén két negatív koronavírustesztet várnak azoktól a külföldi hallgatóktól, akik felsőoktatási tanulmányaikat Magyarország akarják megkezdeni vagy folytatni, olvasható a 24.hu cikkében.

Categories: Aktuális, Slider