Pécska: szimbolikus program az Új Kenyér Ünnepén

Pécska: szimbolikus program az Új Kenyér Ünnepén

A világjárvány miatt mindenhol elmaradnak a nagyszabású rendezvények. Láthatták ezt a pécskaiak is, májusban, amikor nem lehetett megszervezni a városnapokat. A városvezetés viszont nem szeretné, ha a pécskaiak hagyományos ünnepe fölött is ugyanígy elsiklanának, ezért egy jelentősen leszűkített, inkább szimbolikus programot gondolt ki az Új Kenyér Ünnepére.

Korlátozott körülmények között ugyan, de megünnepeljük a pécskaiak szorgalmának gyümölcsét: az új kenyeret! – közölte Antal Péter polgármester.

Pécska Város Polgármesteri Hivatala megkapta az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását, az eseményekre szabadtéren kerül sor, a járvány elleni óvintézkedések betartásával.

Péntek, augusztus 21-én, 9-12 és 13-16 óra között rendezik meg az I. Mihály király téren „A zene összeköt” Nemzetközi Ének- és Zenei Versenyt. A pécskai „Gheorghe Lazăr” Elméleti Líceum Kórusa bemutatja ezáltal a helyi közönségnek a tavaszon megszervezett, nagy sikerű online versenyen felfedezett fiatal tehetségek egy részét. A versenyre 50 résztvevővel kerül sor, a városháza, a líceum, a művelődési ház, az aradi Gyermekpalota, illetve az országos Cantus Mundi Program és a „Madrigal – Marin Constantin” Országos Kamarakórus támogatásával.

17 órakor tartják a „Doru Ioan Petescu” Művelődési Házban az „Armonii cromatice 10” című képzőművészeti kiállítás megnyitóját. Több, mint 20, régiónkbeli (aradi, karánsebesi, vajdahunyadi, lugosi, resicabányai, szatmári, temesvári), köztük két pécskai művész: Huţ Krisztián és Blazena Miroslava Karkus, alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők,

A szombati, augusztus 22-i program román nyelvű bábszínházi elődással indul 10 órától a piactéren („Zöld császár” című darab), délután 18 órától pedig a pécskai „Gheorghe Lazăr” Elméleti Líceum Kórusának gálaműsorát tartják ugyanitt, a színpadon.

Vasárnap, augusztus 23-án tartják meg az ünnep központi eseményeit.

11 órakor kezdődik az I. Mihály király téren a helyi tanács ünnepi ülése, ezt követi 13 órától az új kenyér és búzakoszorúk megszentelése.

Az idei Új Kenyér Ünnep a Szentháromság Parkban 14 órától tartandó kutyabemutatóval ér véget, a Tóth Attila vezette tornyai Kalypsoland iskola szervezésében.

A szervezők megkérnek minden résztvevők, hogy szigorúan tartsák be a koronavírus terjedése elleni óvintézkedéseket: viseljenek a szájat és orrot eltakaró maszkot, fertőtlenítsék kezeiket és tartsák meg a kötelező távolságot egymástól. 

Sinka Pál

Fotó: archív

Categories: Életstílus, Slider