Botrányos tanácsülés: november 1-től leáll a szemétszállítás

Botrányos tanácsülés: november 1-től leáll a szemétszállítás

Szakmai, de főleg politikai adok-kapok lengte be a ma délelőttre összetrombitált rendkívüli tanácsülést, amelynek legfontosabb és legégetőbb napirendi pontja a szemétszállítás volt. Pontosabban, a tanácsosoknak a 24. órában meg kellett volna szavazniuk, hogy a város két hónapra (legalább) meghosszabbítsa a szerződést a hulladékkezelést végző Polaris Holding Rt.-vel, amíg talán összeáll a szolgáltatást átvevő ADI-SIGD Arad. Ellenkező esetben már november 1-től a Polaris Holding – amely állítólag az alkalmazottaknak már kikézbesítette a felmondást, készül a kukák begyűjtésére – becsukja a boltot Aradon.

Első körben a határozat tervezet csak 14 szavazatot kapott a 16 szükségesből (igennel voksolt a PNL-RMDSZ, tartózkodott a PSD). Ezt követően, mivel a jogszabály megengedi a másodszori szavazást, Bognár Levente és Călin Bibarţ alpolgármesterek, Lilioara Stepănescu jegyzővel karöltve megpróbálták jobb belátásra bírni a szocdemeket, akik úgy vélik, illegális lenne a szerződés meghosszabbítása. Tény, annak idején a Polaris Holding nyolc évre nyerte meg a szolgáltatást, aztán négy évet hosszabbítottak, most pedig ezt kellett volna hosszabbítani, amiért akár meg is büntethetnék 50 ezer lejre a tanácstagokat. Stepănescu elismerte, a második hosszabbítás valóban törvénytelen lenne, ám a testületnek a szolgáltatás folytatására kellene gondolnia.

Tíz perces cigarettaszünetet, majd újabb meggyőző hadműveleteket követően – behívták a Polaris igazgatóját is, aki elmondta, két hónapot vállalnának –, de hiába: a tervezet a második voksoláson is megbukott. Más kérdés, hogy a polgármesteri hivatal bűne, hogy utolsó pillanatban hívták össze az ülést, mint tették ezt korábban a CET esetében is, de a PSD most ellenállt a kész tények elé állításnak. A kapkodást mi sem jelzi élesebben, mint hogy amennyiben a tanácsosok rábólintanak,  még ma alá kellett volna írni a szerződéshosszabbítást is a Polaris Holdinggal, lévén október 28. az utolsó nap.

A tanácsülést követően a hivatal összehívta a városi válságstábot – sürgősségi esetek bizottsága –, amely ideiglenes megoldást kell találjon november 1. utánra. Hogy mit döntöttek, még nem hozták nyilvánosságra, de könnyen előfordulhat, hogy Aradon napokig-hetekig senki nem viszi el a szemetet.

A botrány fő oka azonban, hogy perek, fellebbezések miatt, országos szinten még nem álltak össze a megyei hulladékgazdálkodási egyesületek (ADI-SIGD), amelyeknek minden polgármesteri hivatal tagja, és amely át kellene vegye a szolgáltatást 2017. január 1.-től. A szervezési késedelmek miatt erre esély sincs, úgyhogy Arad szemétkrízis elé néz.

 

(irházi)

 

Fotó: még pár napig hordják

Categories: Aktuális, Slider