Király András: most kellene egy igazi oktatási reform

Király András: most kellene egy igazi oktatási reform

Bő egy hónap múlva kezdődik az új tanév, ám az oktatási tárcának még fogalma sincs a menetrendről, az iskolalátogatásról, az online oktatásról. Teljes a káosz és a bizonytalanság, s ennek a levét természetesen a szülők, diákok és nem utolsó sorban a pedagógusok isszák meg.

Mit hogyan kellene megoldani, arról Király András korábbi oktatási államtitkárt kérdeztük.

“Amikor azt gondolták a minisztériumban, hogy nyáron lefut a pandémia, és minden visszaáll a régi mederbe hatalmasat tévedtek. Pedig pont a bezártság hónapjaiban még tavasszal kellett volna kidolgozni a forgatókönyveket. Durván egy hónap múlva kezdődik a tanév, de még vitatkoznak arról, miként járjanak majd a gyerekek iskolába, milyen legyen a tanterv struktúrája. Szerintem az online oktatásnak csak a líceumban lenne hozadéka, hisz az iskolát azért találták ki, hogy abba diákok járjanak. A fő gond az elemi, hisz írni, olvasni képtelenség megtanulni a számítógép előtt ülve. Tehát az I-IV. osztályosoknak járniuk kellene a suliba, ugyanakkor a nyolcadikosoknak és a végzősöknek is.”

Király szerint az online tanítás, ami igazából a diákra van bízva, háromesélyes: van, aki szorgalmas, van aki lusta, van szülő, aki segíteni tud otthon a gyereknek. A tantermi beosztás a magyar iskolákban, tagozatokban könnyebben megoldható, hisz a diáklétszám egyre kisebb, viszont az összevont osztályokban számtalan probléma adódik majd.

A korábbi oktatási államtitkár úgy véli, többek között a tananyag megnyirbálásával kellett volna igazi reformot végrehajtani a tavaszi hónapokban: “Utoljára Andrei Marga idejében 15 évvel ezelőtt sikerült reformálni, neki volt bátorsága vágni a tananyagból, az óraszámokból. Csak most gondolkodnak, mit vegyenek ki a tantervből. A megnyirbált normát a tanár például pótolhatja a délutáni oktatással. A mindenkori probléma azonban, hogy az oktatásba beleszól a politika, tanfelügyelőségek”.

Categories: Aktuális, Slider