Szórvány Kulturális Karaván: Kisiratos, Ágya, Zerind, Nagyiratos, Kispereg

Szórvány Kulturális Karaván: Kisiratos, Ágya, Zerind, Nagyiratos, Kispereg

Augusztus 10-13 között a Kamara-Karaván újabb öt Arad megyei kistelepülést keres fel a Ki szívét osztja szét című előadással, Varga Miklós főszereplésével. Az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020” mintaprogram a szórványban vagy elszigeteltségben élő magyar embereket szólítja meg. Kisiratos, Ágya, Zerind, Nagyiratos és Kispereg szerepelnek a négy napba sűrített Kamara-Karaván állomásai között.

A Szórvány Kulturális Karaván programjában a közönség a Ki szívét osztja szét című produkciót láthatja, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel állított színpadra az Aradi Kamaraszínház. A darab koreográfusa Farkas Tamás, rendezője Tapasztó Ernő és Farkas Tamás. Az előadás a néptánc nyelvezetét használva üzen a nézőnek Varga Miklós kivételesen karakteres, egyedi hangján keresztül. Az ikonikus István, a király című rockoperából évtizedek óta ismert legendás énekes és a táncosok vállalták a turnét és a határátlépéssel járó nehézségeket, mivel fontosnak tartják, hogy a szórványban élők is megőrizzék magyarságukat és hozzájuthassanak az igényes anyanyelvi kultúrához. Júliusban a szabadtéri előadásokat nagy siker fogadta a karaván eddigi első két állomásán, Simonyifalván és Kisjenőn.

A jelenlegi járványügyi helyzetet és korlátozásokat figyelembe véve az Aradi Kamaraszínház úgy döntött, hogy négy napba sűríti a Karaván következő állomásait. Augusztus 10-én 20 órakor Kisiratoson várják a közönséget, a Kamara-Karaván augusztus 11-én Ágyán és Zerinden játszik, majd augusztus 12-én Nagyiratoson folytatják a vendégszereplést. Augusztus 13-án Kisperegen zárul a turné.

A Kamara-Karaván először 2019-ben indult útnak, hogy eljuttassa a színházat, a népzenét és a néptáncot a szórványban élőknek. A program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósult meg. A támogatás folytatódik idén is, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye a magyar kultúrát. Különösen fontos ez a mostani járványhelyzetben, amikor hónapokon keresztül nem tartottak rendezvényeket. Az előadássorozat partnere az Arad megyei RMDSZ szervezete.

Szeretettel várjuk a nézőket a turné ingyenes előadásaira!

A Kamara-Karaván állomásai és időpontjai:

Augusztus 10: 20 óra – Kisiratos, szbadtér

Augusztus 11: 19 óra – Ágya, szabadtér

21 óra – Zerind, szabadtér

Augusztus 12: 20 óra – Nagyiratos, szabadtér

Augusztus 13: 20 óra – Kispereg, szabadtér

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider