Eltaktikázták: hétvégén kitörnek “a hülyeség napjai”

Eltaktikázták: hétvégén kitörnek “a hülyeség napjai”

Miután a kormányzó liberálisok (PNL) egyszerűen eltaktikázták (= nem mertek őszintén kiállni) a szükségállapot felváltását a készenléti állapottal, a törvény szerint május 15-től megszűnik minden korlátozó intézkedés. Magyarán, bárki, bárhova szabadon közlekedhet, és akár a vendéglők is kinyithatnak, a határokat az egyéni felelősség szabja meg.

Ennek oka, hogy a PNL az utolsó utáni pillanatig halogatta a készenléti állapot bevezetéséhez szükséges törvényes lépések megkezdését. Az erre vonatkozó rendeletet a kormány május 11-én hozta meg, és még aznap átküldték a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárásban vitassák-szavazzák meg. A menetrend szerint a felsőház ma, május 12-én, az alsóház május 13-án szavazza meg, de kell hagyni két napot az esetleges fellebbezésekre. Tehát Klaus Iohannis leghamarabb május 15-én írhatja alá, de a törvény szerint csak három nappal később, május 18-án léphet életbe.

A PSD ezért a most következő hétvégét a ” hülyeség napjai” – nak titulálta. Ugyanakkor a május 18. sem biztos, mert a módosító javaslatokkal készülő parlamenti pártok kitolhatják a beprogramozott szavazási napokat. Tehát megjósolhatatlan, valójában mikortól lesz készenléti állapot.

Fotó: Arad belvárosának új parkja megtelhet a hétvégén

Categories: Aktuális, Slider