Az EMSZ feljelentést tesz a belügyminiszter-pátriárka paktum ügyében

Az EMSZ feljelentést tesz a belügyminiszter-pátriárka paktum ügyében

Marcel Vela román belügyminiszter kedd este jelentette be, hogy az általa vezetett minisztérium és az ortodox egyház külön megegyezést kötött, melynek érelmében az ortodox húsvétra való tekintettel nagypénteken és nagyszombaton lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokon.

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei, Csomortányi István és Mezei János, korábban közös nyilatkozatban ítélték el a milliók egészségét kockáztató intézkedést, szerda délután pedig Csomortányi István bejelentette: az Erdélyi Magyar Szövetség nevében ügyészségi feljelentést tesz a belügyminiszter és Daniel pátriárka ellen.

Csomortányi hangsúlyozta: a jelenlegi válsághelyzetben felelőtlenség lazítani a korlátozásokon, mely beláthatatlan károkat okozhat a védekezésben, tömegek egészségét veszélyezteti, ráadásul megszegi a katonai rendelet előírásait, melyeket csak az államelnök írhat felül. „Ezen túlmenően a belügyminiszter és a pátriárka felelőtlen kezdeményezésükkel az állampolgárok tömegeit is arra bíztatják, hogy szegjék meg a katonai rendelet szabályait. A kialakult helyzetben elvárható, hogy Mircea Vela azonnal távozzon a belügyminisztérium éléről, hiszen bebizonyosodott: nem érzi felelőssége súlyát egy olyan pillanatban, amikor minden elhibázott döntésnek végzetes következménye lehet” – mondta Csomortányi István.

A közlemény teljes szövege:

Kedd este jelentette be Marcel Vela román belügyminiszter, hogy az ortodox egyházzal kötött megállapodás értelmében az ortodox húsvét idejére enyhítenek a világjárvány miatt érvényben lévő kijárási korlátozásokon.

A mögöttünk álló hétvégén a nyugati keresztény egyházak tagjainak milliói (katolikusok, reformátusok, unitáriusok és evangélikusok) ünnepelték világszerte a húsvétot. A koronavírus-járványra való tekintettel azonban ez az ünnep más volt, mint az eddig megszokottak. A hívek otthonaik biztonságában töltötték az ünnepet, példát mutatva fegyelmezettségből és felelősségteljességből. Egyházi vezetők és híveik tömegei értették meg, hogy a jelenlegi válságos helyzetben milyen kiemelt jelentőségük van a hatósági óvintézkedéseknek, melyek – helyesen – felülírták eddigi szokásainkat is.

Épp ezért megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk a román ortodox egyház és a bukaresti belügyminisztérium azon megállapodását, melynek értelmében az ortodox nagypénteken és nagyszombaton lazítanak a kijárási korlátozásokon. A kialakult helyzetre való tekintettel megállapítjuk:

  • Az ortodox egyház és a belügyminisztérium külön megállapodása milliók egészségét kockáztatja akkor, amikor a legfontosabb védekezési eszközön – a szociális távolságtartás szabályán – ejt súlyos sebet.
  • Korábbról már jól ismerhetjük az ortodox egyházi ünnepek szervezési módját, így jogos lehet sokak arra vonatkozó félelme, hogy a megszentelt kenyér átvételére összesereglő tömeget nem fogják tudni kellő biztonsággal kezelni, ami pedig súlyos járványügyi kockázattal járhat. (Talán épp ezzel magyarázható, hogy Nelu Tătaru egészségügyi miniszter – saját nyilatkozata szerint és bukaresti politikustól szokatlan módon – nem támogatta az ortodox egyház kezdeményezését.)
  • A kijárási korlátozások enyhítése egyértelműen alkotmányellenes és diszkriminatív a nem ortodox vallású román állampolgárokra nézve, akikre a korábbi ünnepek alatt – egyébként nagyon helyesen – nem vonatkoztak hasonló engedmények.
  • Jelen intézkedéssel a román kormány egyértelműen kapitulált az ortodox egyház túlerejével szemben, mely egyrészt jól mutatja utóbbi túlzott és veszélyes ráhatását a román államvezetésre, másrészt felveti annak kérdését, hogy milyen ellenszolgáltatást lesz hajlandó megtenni a mostani engedményekért az ortodox egyház? Könnyen elképzelhető, hogy a közelgő választások alkalmával az ortodox vallású szavazók politikailag irányított mozgósításával hálálják majd meg a mostani szívességet.

Az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőiként messzemenően tiszteletben tartjuk mindenki hitét és felekezeti hovatartozását, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy a jelenlegi világjárványt csak összefogással, közös teherviseléssel, valamint fegyelmezettséggel és egyéni felelősségünk teljes tudatában fékezhetjük meg. Éppen ezért arra kérjük ortodox polgártársainkat, hogy ne éljenek a veszélyeket rejtő engedményekkel, továbbra is óvják a szeretteik és teljes környezetük egészségét! A húsvét belső békéjét, valamint a feltámadás örömét otthonaik biztonságában éljék meg!

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

(Az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóközleménye)

Fotó: Marcel Vela

Categories: Aktuális, Slider