Pécskán elkezdődött az új hulladékgazdálkodási szerződések megkötése

Pécskán elkezdődött az új hulladékgazdálkodási szerződések megkötése

Áprilistól kezdődően gyökeresen megváltozik Arad megyében a hulladékgazdálkodás, miután majd sorban lépnek életbe a településekkel-lakosokkal kötött új szerződések. A megyeszékhely mellett ebben Pécska is élenjáró, ahol a mostani szolgáltató helyét a megyei hulladékgazdálkodási egyesület (ADI-SIGD) által kiírt közbeszerzési pályázat eredményeként a RETIM Ecologic Service Rt, veszi át. Április végétől ez a temesvári cég fogja gyűjteni a hulladékot Pécskán és a hozzá tartozó településeken (is). Így aztán március 5-től a hónap végéig a RETIM-képviselői minden egyes pécskai, tornyai, szederháti, óbodrogi házhoz bekopogtatnak, hogy a lakosok aláírják az új szerződést. Szintén ebben a periódusban a vállalkozásokat is megkeresik.
A hulladékgyűjtés majd négy kategóriában történik, mindegyikhez egy szín kötődik.
Fontos kategória lesz a zöldhulladék (növényi hulladék, zöldség, gyümölcs), amelyet a városban barna színű kukában kell gyűjteni, a falvakban pedig komposztálókban.
A fém- és műanyag hulladékot (pillepalack-PET, műanyag fólia, alumínium dobozok, konzervek, tejes dobozok stb.) sárga kukában kell gyűjteni. A lakótömbök egyesületei erre a célra közterületre helyezendő konténereket kapnak.
A papírt, kartont (csomagolóanyag, dobozok, füzetek, könyvek, lapok, újságok stb.) úgy a magánszemélyektől, mind a lakóközösségektől közterületre kihelyezendő konténerben gyűjtik.
Az üveget kék színű, kihelyezett konténerekbe kell bedobni.
Ami nem kerülhet újrafeldolgozásra (pl. cigarettacsikk, porszívó zsákjának tartalma, megtisztíthatatlan csomagolóanyag stb.), azt a lakosságnak fekete színű kukába kell dobni. A lakótársulások erre a célra külön konténereket kapnak.
A RETIM a sárga és zöld konténerek tartalmát majd külön gépkocsikkal gyűjti. Ami a falvakban a kapott komposztálóban gyűl össze, nem viszik el, ezt trágyaként kell hasznosítani.
A szelektív hulladékgyűjtésből származó kötelezettségek megtagadását, be nem tartását a 101/2006-os törvény alapján büntetik.

Sinka Pál

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider