Likevadászat: aradi a legnépszerűbb romániai magyar politikus

Likevadászat: aradi a legnépszerűbb romániai magyar politikus

A közösségi média megkerülhetetlenné vált a mindennapokban és főleg választási kampányokban felértékelődik politikai szerepe is, mivel azt felhasználva próbálnak meg közelebb kerülni a politikusok a szavazókhoz.
A facebrands.ro szerint Romániában 9,6 millió Facebook-felhasználó létezik, ebből 190 500 Arad megyében. Így év végén, választások után és választási év küszöbén, utánanéztünk mekkora népszerűségnek örvendenek a hazai politikusok a Facebookon.
Messzemenően a legnépszerűbb politikai személyiség Klaus Iohannis államelnök: hivatalos oldalát 1,86 millió felhasználó kedveli, őt Victor Ponta volt miniszterelnök és Gabriela Vrânceanu Firea bukaresti főpolgármester követik 788, illetve 492 ezer kedvelővel.
Az adatokat böngészve érdekes kép rajzolódik ki: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor csak második a lájkok száma alapján, közel 30 ezer követővel, a legnépszerűbb romániai magyar politikus az aradi születésű Sógor Csaba, volt európai parlamenti képviselő (40 250).
A dobogó utolsó fokán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke áll, akit 27 ezer személy kedvel a Facebookon.
20 000 fölötti követővel dicsekedhet még Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Tőkés László sajtóirodája, Tamás Sándor és Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve alelnöke.
Ami az Arad megyei magyar politikusokat illeti, Faragó Péter Arad megyei RMDSZ parlamenti képviselőt barátként lehet bejelölni, nincs hivatalos politikusi Facebook oldala – az ember regisztrálhat magánszemélyként, és akkor ötezer a barátok maximális száma, vagy közszereplőként, sportolóként, énekesként stb., s akkor a követők száma a csillagos ég – ugyanúgy mint Bognár Levente aradi alpolgármesternek és Király András volt államtitkárnak sem.
A pártok közül az RMDSZ a negyedik legnépszerűbb a közösségi oldalon, 53 313 kedvelővel, a Nemzeti Liberális Párt (324 234), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (139 882) és a Szociáldemokrata Párt (93 635) után.
Az Erdélyi Magyar Néppártot 23 032 Facebook-felhasználó kedveli, míg a Magyar Polgári Párt hivatalos oldalát 870-en (bár több székelyföldi helyi szervezetének oldala nagyobb népszerűségnek örvend, 1100 – 1300 követővel).

Sinka Pál

Categories: Aktuális, Slider