Magyar jövőt a szórványban! – Aradon véglegesített új cselekvési terv

Magyar jövőt a szórványban! – Aradon véglegesített új cselekvési terv

Az idei szórvány-nap alkalmat teremtett a Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020-2024 közötti időszakra szóló, új cselekvési terv vitájára és véglegesítésére, amelyre szombaton Aradon került sor.
A dokumentumot Winkler Gyula mutatta be, ismertetve az újdonságokat. „A mai hozzászólásokat hallgatva, világosan kiderül, hogy továbbra is mennyi kihívással állunk szembe, milyen sok még a teendő, olyan körülmények között, hogy a demográfia nem a szórványközösségek javára alakul. Ezzel egy időben az is látszik, hogy milyen felelősségteljes, tenni akaró magyarok élnek a szórványban, ami reménységgel tölt el bennünket. Ismét megerősített a szórványnapi konferencia, hogy a Magyar jövőt a szórványban! nem egyszerű mottó, hanem közösségi akarat kifejezése, meggyőződésem, hogy érdemes tenni és dolgozni a szórványban élő magyarok jövőjéért” – hangsúlyozta.
Az RMDSZ új szórvány cselekvési tervében még nyomatékosabban jelen van a 21. századi kommunikációs társadalom valóságainak megfelelő hálózatépítés, együttműködés – legyen szó magyar házakról, magyar napokról, egyéb programokról stb. A tapasztalatcserék, az ismeretek átadása a hatékonyságot is növeli, áll a dokumentumban.
A cselekvési terv kiemelt célja az Összetartozunk székely-szórvány együttműködés megerősítése, új kezdeményezések révén, többek között ifjúsági csereprogramokat javasolnak. „Az a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a különböző magyar közösségekben élő gyermekeket, fiatalokat. Ismerje meg a székelyföldi fiatal, milyen egy többnyelvű környezetben lenni, a szórványban élők pedig a tömbben élő magyarok mindennapjaiba kapjanak betekintést. Az ilyen típusú csereprogramoknak nagy sikere van az Európai Unióban, mi most a saját erdélyi közösségünkben akarunk székely-szórvány Erasmus-programot elindítani” – ismertette Winkler Gyula.
Új fejezettel is bővült a szórvány cselekvési terv, abból kiindulva, hogy a történelmi egyházak szerepe elvitathatatlan az erdélyi magyar társadalom életében. Szórványközösségekben még hangsúlyosabb feladatokat látnak el a magyar identitás megőrzése, a közösségépítés, az anyanyelvhasználat terén. A dokumentum kitér arra, hogy támogatják az egyházak szociális és oktatási szerepvállalását is, valamint szorgalmazza az egyházi restitúció újraindítását.
Az Aradon véglegesített szórvány cselekvési tervet a soron következő SZKT-én elfogadásra terjesztik elő.

(RMDSZ-sajtóközlemény)

Categories: Környékünk, Slider