Szijjártó Péter beszólt Aradon a román kormánynak

Szijjártó Péter beszólt Aradon a román kormánynak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma reggel az aradi reptéren tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, majd ezt követően mindketten rövid sajtótájékoztatót tartottak. Persze, nem a váratlan négyszemközti tárgyalásról beszéltek, hanem inkább általános, magyar-román és magyar-magyar kérdésekről. Szijjártó kihasználta az alkalmat és beszólt a román kormánynak, kijelentve, hogy Magyarország sikeresen rendezte viszonyát Szerbiával és Szlovákiával, Romániával viszont mai napig nem jutottak előre, holott nagy szükség lenne Közép-Kelet Európában egy szilárd magyar-román partnerségre. Emlékeztetett, hogy a román kabinet csak húzza az időt az úzvölgyi katonai temető ügyében, Budapest szakértői csoportok közötti tárgyalást javasolt, de Bukarest még nem állított ki egy megfelelő szakbizottságot. Elvárják, hogy a román kormány pozitívabban viszonyuljon a romániai magyar közösséghez. “A megoldandó problémák sora hosszabb, mint a megoldottaké” – mondta a magyar miniszter, megjegyezve, hogy a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumon kívül semmilyen más ügy nem oldódott meg. “Egy erős kormánynak illene megoldania ezeket” – tette hozzá, megemlítve, hogy például a marosvásárhelyi magyar orvosi egyetemhez, vagy a restitúciós törvény végrehajtásához csupán a jelenlegi törvényeket kellene betartani Romániában.
Bejelentette, hogy novemberben új gazdaságfejlesztési programot írnak ki, amely Kelemen Hunor kérésére most a Partiumot fogja érinteni, a részletek kidolgozását az RMDSZ-től várják.
A miniszter és csapata magyar katonai utasszállítóval érkezett, s Aradról repülnek tovább. Előtte azonban Szijjártó felavatja ma Csanádpalotán a magyar-román gázvezeték ottani új kompresszor állomásának első fejlesztési beruházást. Ha elkészül, akkor évi 1,75 milliárd köbméter földgáz áramolhat a vezetékben mindkét irányba. Ehhez azonban a román félnek is fejlesztenie kellene, ez viszont még késik.
Magyarországon október 13-án helyhatósági választások lesznek, Romániában november 10-én államfőválasztás.

Categories: Aktuális, Slider