Szeméthegyek, patkányinvázió, járványveszély közel a fél megyében

Szeméthegyek, patkányinvázió, járványveszély közel a fél megyében

Egymásra mutogatás mellett ma sem született még egy apró előrelépés sem az Arad megyét sújtó szemétválságban. A prefektúrára hívott polgármesterek, intézményvezetők gyakorlatilag csak a vállukat vonogatják és a jogszabályok mögé bújva mossák kezeiket, miközben a Maros-völgyében és Kisjenő környékén (2-es és 5-ös hulladékgazdálkodási övezet) hegyekben áll a szemét, miután a GSU Rt.-től korábban megvonták a működési engedélyt.
A mai megbeszélésen a közegészségügyi igazgatóság (DSP) felhívta a figyelmet a hulladékrakások környékén elszaporodott rágcsálókra, a bűzre és a járványveszélyre.
A településeket összefogó megyei hulladékgazdálkodási egyesület (ADI SIGD) hallgat, nem rukkolt elő azonnali “tűzoltási” javaslattal, hasonlóan a megyei tanácshoz, amelyik szintén nem foglalt állást a közel fél megyét érintő kritikus helyzetben. Legutóbbi sajtóközleményükben is az elmúlt hétvégi tübingeni látogatást ecsetelték.
Gyakorlatilag az ADI SIGD-nek kellene egy szolgáltatót találnia, amelyik átmenetileg legalább hetente egyszer elviszi a szemetet az érintett 24 településről és környékéről, amíg le nem bonyolódik a közbeszerzési pályáztatás. Más kérdés, hogy a többi körzetekben működő szolgáltatóknak – pl. Retim – erre már nincs kapacitása, és az aradi hulladéktelepet fenntartó FCC Environment sem fogja ingyen átvenni a szemetet.
Az, hogy a polgármesteri hivatalok most hirtelen egyenként keressenek szolgáltatót, abszúrd ötlet. És az is furcsa, hogy ilyen válságos helyzetben az ADI SIGD tagjai (=polgármesteri hivatalok) miért nem hívják össze a részvényesi közgyűlést.

Fotó: a GSU távozott

Categories: Aktuális, Slider