Pécskai városnapok: magyar programok anyaországi vendégekkel

Pécskai városnapok: magyar programok anyaországi vendégekkel

A Pécska várossá nyilvánításának 15. évfordulójára szervezett programsorozat első napján főleg a helybeli magyarságot várták a szervezők: a polgármesteri hivatal, a helyi tanács és a művelődési ház.
Pénteken délután 17 óra után került sor a városháza dísztermének előterében egyszerre három kiállítás bemutatására, amelyeket a „Határon átnyúló hagyományok az idő folyamán” elnevezésű pályázat keretében szerveztek meg Európai Uniós támogatásból.
A belépőket régi és mai pécskai épületeket, szokásokat felelevenítő fényképek fogadták, a falakon és asztalokon pedig az Interreg V-A Románia-Magyarország program keretében finanszírozott pályázat keretében Mórahalmon, március utolsó napjaiban megszervezett amatőr művésztáborban készült alkotásakat mutatták be.
Tizenöt pécskai és ugyanannyi mórahalmi amatőr művész festményeit, rajzait, kézimunkáit állították ki a szervezők.
A várost Tóth Edit (festészet), Pop Andreea (grafika), Huţ Krisztián (festészet), Szávui Károly (gravírozás), Andreea Stan (fotóművészet), Szávui Angéla (szövés), Florin Moş (kollázs), Zsanett Fábián (kézimunka), Marin Stan (fotóművészet), Laukó Katalin (festészet), Sztojka Szidónia (kézimunka), Libus Zsolt (fotóművészet), Blazena Karkus (festészet), Andreea Ştefan (festészet) és Vasile Arnăutu (grafika) képviselte.
A megnyitón Antal Péter polgármester mellett a mórahalmi önkormányzat képviselői is jelen voltak, a táborban részt vevő amatőr művészek egy csoportjával, akik utána megtekintették a várost, a római katolikus templomot és maradtak a további programokon is.
Az előtér belső részében egy korhű szobát rendeztek be pécskaiaktól kapott régi tárgyakkal. A Szávui Károly és Angéla által készített faházikóban étkészlettől kezdődően falvédőkön át egészen bútorokig mutatták be a pécskai magyar és román hagyományokat.
A kulturális program 19 órától kezdődött a piactéren. Közel három órán keresztül a magyar népzenéjé és -néptáncé volt a főszerep.
A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Maros citerazenekar mindhárom csoportja és a Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai is színpadra léptek, a meghívott makói Maros Táncegyüttes társaságában. Az összeállítást a Búzavirág csoport legújabb koregráfiája zárta, gyönyörű népviseletben.
22 óra körül kezdődött a magyarországi Két Zsivány együttes koncertje. A 15 éve pályán lévő duó saját számokkal és feldolgozásokkal melegítette be a közönséget a hűvős időben.
Az estét utcabál zárta, amelyen a Kisperegi Roulette muzsikált.
Szombaton a helyi tanács ünnepi ülésén kiválósági díjat adományoztak Kovács Éva óvonőnek, Jámbor Ilona geológusnak és Bella Ibolya hitoktatónak.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider