Craiovai-bukaresti konzorcium épít onkológiát Aradon

Craiovai-bukaresti konzorcium épít onkológiát Aradon

A hajdanában a rendszerváltás előtt lelencként működő V. Babeş utcai épület helyt adott már többek között útlevél- és személyi igazolvány osztálynak – de leginkább kihasználatlanul sorvadt –, később pedig a jelenleg épp börtönbüntetését töltő Nicolae Ioţcu megyei elnök szülészetet akart oda. Most pedig Iustin Cionca aktuális megyei elnök az onkológiát költöztetné az ingatlanba.
Az egészségügyet jól ismerők szerint az épület teljesen alkalmatlan bármilyen kórházi ellátásra, mert anno nem erre tervezték, és ma már kötelező betartani bizonyos betegellátási szabályokat, gyógyítási folyamatot.
Ennek ellenére a krónikus épülethiányban szenvedő aradi egészségügyet gründölő megyei tanács élén Iustin Cioncával ma aláírta a szerződést, amelynek eredményeként két és fél múlva állítólag beköltözhet oda a rendre mostohagyermekként kezelt onkológia.
A teljes beruházás kb. 9,4 millió lejbe kerül és a fejlesztési minisztérium finanszírozza az ingatlan átalakítását. A más aradi kormányberuházásokkal kapcsolatos rossz tapasztalatokat látva – felüljárók, uszoda, UTA-stadion stb. – kérdés, hogy időben megnyílik-e a pénzcsap, vagy hosszú évekig húzódnak a munkálatok.
A kivitelezést az Eldiclau kft.- Performa Arhitecţi şi Ingineri kft. (PAI) konzorcium nyerte meg a közbeszerzési pályázaton. A pénzügyminisztérium honlapja szerint a craiovai Eldiclau kft. a 2017-es esztendőben nagyjából ugyanannyi forgalmat bonyolított le, mint amennyi adósságállományt termelt: 10,63 millió lejes forgalom, 9,86 millió lej adósság. A cég profitja 94,4 ezer lej volt. A másik partnernek, a bukaresti PAI-nak sem dübörög a szekere, 2017-ben 504 412 lej forgalom mellette 196 182 lej adósságot és mindössze 23 881 lej profitot tett le az asztalra.
A beruházás mai bejelentésén jelen volt Iustin Cionca megyel elnök mellett dr. Székely Orbán Csaba, a megyei kórház onkológia osztályának igazgató főorvosa is.

Fotó: a V. Babeş utcai épület

Categories: Gazdaság, Slider