Simonka, Tolnai és Ţolea ma tiszta vizet öntött egymás poharába

Simonka, Tolnai és Ţolea ma tiszta vizet öntött egymás poharába

Tévedés lenne azt hinni, hogy amikor Arad és Békés vezetői leülnek megtárgyalni, milyen közös uniós pályázatokat nyújtsanak be, szinte teljes az összeborulás, és a dolog csak csiszolgatásra vár. Ilyen alkalmakkor általában szikrázik a levegő, tárgyalópartnerek mennek ki idegesen cigizni, és kőkeményen vitatkoznak, taktikáznak, forgatják egymást. Hogy megtalálják a közös nevezőt, arról már több tárgyalási fordulót is szerveztek Aradon, Békéscsabán.
Még Nicolae Ioţcu megyei elnök idejéből Arad az egészségügyre rajtolt rá (minden megye választhat egy stratégiai projektet), csakhogy mivel a 2020-ig tartó új uniós pályázati ciklusban a központ döntés Bukarestbe költözött – előtte Budapesten volt – Aradnak a román fővárossal is meg kell verekednie. A Kárpátokon túl pedig a határ menti kapcsolatok, a jó kooperáció, mivel nekik, meg az egész délvidéken nincs ilyen, érthetetlen fogalom. És az sem lendít az ügyön, hogy Ioţcu kikerült a pixisből, most Ţolea stílusához kell idomulnia a magyar félnek.
Ma újabb tárgyalási fordulót szerveztek Aradon, amelyen részt vett Simonka György Dél-Békés országgyűlési képviselője – akinek áldása nélkül a térségében a fű sem sarjad –, Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, vendéglátói részről pedig Adrian Ţolea és Gabriela Chiricheu, a megyei tanácsfejlesztési igazgatóságának vezetője.
A zárt ajtós megbeszélések után kiadott közlemény szerint Arad szempontjából a közös stratégiai projektek az egészségügyet és a közúti infrastruktúrát célozzák meg, Békés megye pedig az idegenforgalom és gazdasági fejlődés mellett tette le voksát. A felek az őket érintő stratégiai pályázatokban lesznek projektvezetők.
Hogy Arad pontosan mire pályázik, még nem tudják, de állítólag orvosi műszerekre szeretnének, hisz hiába újították fel a járóbeteg szolgálatot, hiába kész az új TBC-kórház, műszerek hiányában használhatatlanok.

(irházi)

 

Fotó: megyei tanács

Categories: Környékünk, Slider