Vendéglőnyitási menetrend: június 1-től a teraszok

Vendéglőnyitási menetrend: június 1-től a teraszok

Amennyiben az elkövetkező bő másfél hét során a koronavírusos megbetegedések száma nem emelkedik exponenciálisan, a teraszok június 1-től kinyithatnak. Erről a szakmai szervezetek képviselői egyeztettek a kormánnyal. Június 15-től nyithatnak a zárt térben működő vendéglők, de csak kapacitásuk 50 százalékával. A teljes nyitás június 30-tól várható, ekkortól már a szállodák is megnyithatják kapuikat a turisták előtt. Minden esetben megszabott egészségügyi, távolságtartási szabályokat kell betartaniuk a működtetőknek.

A szabályokon még csiszolnak, de az már biztos, hogy az asztalokat két méterre egymástól kell elhelyezni, egy asztalnál 6-8 vendég ülhet, az alkalmazottak koronavírusos teszten esnek át, a pincérek védőmaszkot, kesztyűt viselnek, minden vendég után fertőtlenítik az asztalokat.

További támogatás a HoReCa iparágnak: a nyitást követően három hónapig az állam kifizeti az alkalmazottak bérének 42,5%-át, a 2020-as adókat, illetékeket 2021-ben fizethetik a cégek 12 egyenlő részletben, ami gyakorlatlag kamatmentes hitelt jelent. A szakma kérte, hogy a jövőben az étkezési cafeteriát csak a vendéglőkben lehessen felhasználni, de ez még kérdőjeles, mert módosítani kell a törvényt, ráadásul várhatóan a munkavállalók zöme nem fog ezzel egyetérteni.

A hatóságok, a szakmai szervezetek hangoztatják, minden enyhítés a megbetegedések számának függvénye.

Fotó: Egyelőre bezárt terasz Arad belvárosában

Categories: Gazdaság, Slider