Ítélet az UTA meccsvásárlási korrupciós perében

Ítélet az UTA meccsvásárlási korrupciós perében

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága ma, szeptember 24-én másfél évre eltiltotta bármilyen, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől Claudiu Baboiat, a Bukaresti Municípiumi Labdarúgó Egyesület (AMFB) korábbi főtitkárát, ugyanakkor kötelezte 150 ezer lej büntetés kifizetésére, közölte a news.ro hírportál. A határozat nem jogerős.
Mindennek az oka, hogy a törvényszék jogerősen egy év négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Baboiat, aki annak idején közvetített az UTA és a Foresta-Sepsi meccs játékvezetője között, hogy az úgy fütyüljön, hogy a Foresta győzzön, s így az aradi csapattal a feljutásért küzdő Sepsi ne jusson fel az osztályozó során az I. Ligába. A 2017. május 20-án lejátszott mérkőzésen a sepsiszentgyörgyiek 4-2 arányban győztek a suceavai csapat otthonában, a meccs játékvezetője Gabriel Mladinovici volt.
A 2017-ben kezdődött perben Baboia mellett vádlottként szerepelt még Claudiu Drăgan (bűnrészesség), az UTA versenyigazgatója, Dorin Stana, az UTA Bătrâna Doamnă Sportegyesület titkára (bűnrészesség) és Gabriel Vlădulescu, a Teleorman megyei Voinţa Salaele elnöke (bűnrészesség). A vádirat szerint 2017. május 19-én Vlădulescu egy suceavai szállodában, az UTA megbízásából és Baboia szervezésében 13.500 lejt adott át a Foresta-Sepsi mérkőzés játékvezetőjének. 2017. június 21-én a rendőrség korrupcióellenes osztálya (DGA) házkutatást tartott az UTA székházában, majd Kisjenőben, Claudiu Drăgan otthonában, Drăgant Bukarestbe vitték kihallgatásra.
A Bukaresti Törvényszék közleményéből nem derül ki, hogy a per folytatódik-e a másik két vádlott, Drăgan és Stana ügyében is.

Fotó: Claudiu Drăgan (sportarad.ro)

Categories: Aktuális, Slider