Gáz van, fogyasztó nincs: csőhosszban Arad a 11.

Gáz van, fogyasztó nincs: csőhosszban Arad a 11.

A PSD-kormány igazából egyetlen racionális érvet sem tudott felhozni arra, hogy miért tolta át a parlamenten az úgynevezett off-shore törvényt, amelynek a lényege, hogy az ExxonMobil és az OMV Petrom által a Fekete-tengerből kitermelt földgázt agyonadózza, ráadásul kötelezi a cégeket, hogy a kitermelt mennyiség felét Romániában dobja piacra. Az ügy ennél bonyolultabb, ebbe most nem mélyedünk el, a lényeg, hogy a Magyarország-Ausztria felé egy új vezetéken szállítandó, évi kb. 4,4 milliárd köbméter földgáz felét a “nem adjuk el az országot” politikusai lestoppolnák Románia számára.
A probléma, hogy erre nincs vevő. Az elmúlt három évtizedben a román kormányok padlóra küldték a vegyipart, a háztartásokat pedig nem támogatták a gázbevezetésben. Az elmúlt három évtizedben egyetlen földgáz-bevezetési program sem született a lakosság számára, vagyis a belső fogyasztás megrekedt az 1990-es évek szintjén. A zf.ro információi szerint 320 megyeszékhely, város közül 246-ban nincs földgáz, 2859 községből mindössze 675-be vezették be a gázt.
Magyarországon a lakóházak 90%-ában földgázzal fűtenek-főznek.
Kilométerben a leghosszabb gázvezeték-rendszer Maros megyében (3.285,5 km) található, a következő Prahova (2577,8 km), Kolozs (2.350,3 km), Bukarest csak az ötödik 2077 km-rel. Arad a 11. (1.265,8 km) 58.292 bekötött fogyasztóval.
Még néhány adat: 2008-ban a vegyipar három milliárd köbmétert fogyasztott, 2016-ban 1,2 milliárdot.
Vagyis a kutatásba, kitermelés elkezdésébe dollármilliárdokat költő multik úgyis Nyugat-Európában értékesítik a Fekete-tengerből kitermelt földgázt, miközben Románia valóban teljesen függetleníthetné magát az importtól.

(irházi)

Categories: Gazdaság, Slider