Magyar-román uniós pályázati kiegyezés

Magyar-román uniós pályázati kiegyezés

Kétnaposra tervezték (április 21-22.), de már kedden este befejeződtek Aradon a Continental szállóban a magyar-román, uniós pályázati egyeztetési tárgyalások, amelyeken Arad szerencsére mindent elért, amit akart. A tárgyalásokon a magyar munkacsoportot Perényi Zsigmond államtitkár-helyettes vezette, a románt Doina Surcel, a fejlesztési tárca vezérigazgató-helyettese, s összesen nyolc határ menti megyének az EU Interreg 2014-2020-as programban való érdekeit kellett egyeztetni, magyarán: ki mire szeretne (tud) pályázni.
Minden résztvevő megye egy kiemelt, stratégiai pályázatot nyújthat be, Arad, ahogyan azt korábban Nicolae Ioţcu megyei elnök jelezte, egy új onkológia megépítését választotta. És emellett, természetesen további aradi Interreg projekteket fog az unió finanszírozni. Persze, a tárgyalások mostani lezárását hosszú, diplomatikus egyeztetések és politikai csatározások előzték meg. Ez utóbbiaknak még nincs vége, az Aradi Nap információi szerint Brüsszelben a magyar és román EP-képviselők még gyúrni fogják a programot.
A 2014-2020-as uniós költségvetési periódusban a határon átnyúló Interreg projektek, miután a levezénylő központ Bukarestbe került – sajnos Magyarország, érthetetlenül, túl könnyen átdobta a dolgot –, már nem a HU-RO, hanem RO-HU nevet viselik.

 

(Fotó: megyei tanács sajtóosztálya)

Categories: Aktuális, Slider