Marospetresen lesz a megye első wellness-kastélyszállója

Marospetresen lesz a megye első wellness-kastélyszállója

Nem a pénzhiány az oka, hogy késlekedik a marospetresi (Petriş) Szálbek-kastély teljes felújítási, átalakítási munkálatainak rajtja. A festői környezetben lévő, egykoron Szálbek György földesúr tulajdonában lévő, a kommunista érában hányattatott sorsot megélt kastélyt 2009-ben kapták vissza az örökösök: két, Franciaországban élő idős hölgy. Elég sokat gondolkodtak, amíg végül árverésre bocsátották, végül az Artmark aukciós házat bízták meg az értékesítéssel, és nem kis meglepetésükre a 350 ezer eurós kikiáltási ár duplájáért kelt el tavaly februárban a 17 hektáros telekkel együtt, erről annak idején az Aradi Nap beszámolt.
A kastélyért hárman is versenybe szálltak, végül az Octav Botnar által 1970-ben Nagy-Britanniában alapított OMC Investments Ltd. tulajdonába került. Ebbe a gazdasági érdekcsoportba tartozik a Camelia Botnar Alapítvány is, amelyet jótékonysági céllal hozott létre a család, miután lányuk 20 éves korában tragikus körülmények között autóbalesetben életét vesztette.
Az 1913-ban Csernovicban született Octav Botnar – 1998-ban hunyt el – élete azonban rendkívül kalandosan alakult, hisz 1946-ban, amikor mindenki menekült, ő visszatért Romániába, de nem találta helyét, és 1960-ban szökni próbálkozott, ám elfogták, és csak 1964-ben, egy általános amnesztia-rendelet hullámtaraján szabadult, majd 1966-ban telepedett le Londonban ahol a Nissan és Datsun autómárkák kizárólagos kereskedési jogával alapozta meg vagyonát. A rossznyelvek szerint 1991-ben azért kellett Svájba költöznie, mert a brit adóhatóságok 200 millió fontos tartozásért kopogtattak ajtaján.
A marospetresi kastély főépülete mellett a birtok több kisebb ingatlannal is rendelkezik, ezek között van olyan, amelyik 1945 után épült.
A főépületben sokáig tüdőszanatórium működött.
Irina Onescu marospetresi polgármester az Aradi Napnak elmondta, műemlék épület lévén, a tulajdonosok rém nehezen kapják meg a felújítási, átalakítási engedélyeket Bukarestben, jelenleg is folyik a kilincselés. Amennyiben minden szükséges okmányt beszereznek, wellness-kastélyszállóvá alakítják az épületet. Arad megye legvagányabb polgármestere – aki korábban az MTV Románia műsorvezetője volt – reméli, hogy a beruházás, némi román királyi kapcsolati fűszerrel fellendíti a környéket.

Irina Onescu, akit a helyiek változási igénye tett polgármesterré

A marospetresi kastély főbejárata

Udvari melléképület

Categories: Környékünk, Slider