Pécskai fiatalok Májusfákat állítottak

Pécskai fiatalok Májusfákat állítottak

Hegedűszó és nóta hallatára gyűltek össze hétfőn este nyolc óra után Pécskán a felső ártézi kútnál a környékbeliek és az arra járók. A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület első alkalommal szervezett májusfa állítást tagjaival.
A tavaszi hagyomány napjainkig fennmaradt a városban, minden évben megjelenik május első napjának hajnalára egy-két hajadon lány kapujában a májusfa. Az egyesület tagjai kora este, a Lábas család szekerén indultak az erdőbe májusfát választani.
Szúnyogok hadával és a sűrű növényzettel küzdött meg a négy fiatal: Bernáth Ádám, Krizsán Roland, Ludmaj Zsolt és Szép Dávid, de szerencsére akadtak tapasztaltabb segítők, így a kiszemelt két nyárfa könnyen felkerült a kocsira.
A városba visszaérve csatlakozott hozzájuk Makra András szegedi zene- és néptánctanár, aki ezután végig hegedűn kísérte az éneklő legényeket.
A felső ártézi kútnál a nézők, köztük Antal Péter polgármester segítségével díszítették fel a két fát, hagyományosan, színes papírszalagokkal, majd elindultak a közelben lévő első házhoz.
A májusfa bizonyára nagy meglepetés lesz, hiszen Horváth Roberta nem volt otthon, de családja segédkezett az ötlet megvalósításában.
A rendőrautóval felvezett kocsi ezután végigment Pécskán, hogy a város Arad felőli bejáratánál lakó Szép családhoz érkezzen.
Az úton sokan kíváncsian figyelték a nem mindennapi eseményt, többen lefotózták a májusfát szállító szekeret a népviseletbe öltözött fiatalokkal.
Szép Noémi a kapuban várta a legényeket, közösen énekeltek és táncra is perdültek, majd helyére került a májusfa is, a kapu mellé.
A faállítás hegedűszóval, vidámsággal ért véget, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület pedig jövőre is meg szeretné tartani, köszönetet mondva minden közreműködőnek.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider