Szobrot kapott szülőhelyén a Simay-gőzfürdő létrehozója

Szobrot kapott szülőhelyén a Simay-gőzfürdő létrehozója

Vasárnap a Bihar megyei Szalacson avatták az Aradon (is) jobbára csak a gőzfürdő létrehozójaként ismert Simay István pedagógus, író, tankönyvíró mellszobrát. Az ünnepségen részt vett Szabó Mihály aradi RMDSZ-es városi tanácsos is, aki a helyi kultúrotthonban tartott rendezvényen ismertette Simay életútját.
Az Aradi Nap úgy tudja, a szalacsi ünnepség nem volt mentes botránytól, mert habár először ökumenikus istentiszteletről volt szó, a református és a katolikus pap közötti viszály miatt mindkét templomban külön, de ugyanabban az órában, 10.00-kor kezdődött a mise, illetve az istentisztelet.
Simay István mellszobrával együtt avatták Szalacson Gyalókay Lajos országgyűlési képviselő, szabadságharcos mellszobrát is.
Az 1833. július 10-én született Simay István árva gyermek volt, katolikus papok nevelték, a középiskolát Nagyváradon járta ki, majd Aradon érettségizett. A szabadságharcban honvédként szolgált.
1872-ben az aradi polgári iskola tanára, 1878-ban már igazgatója, 1889-től iskolafelügyelő, egy esztendővel később városi tanácsos, egyi alapítója az Aradi Vidéki Tanítóegyletnek.
1884 decemberében, komoly anyagi erőfeszítések eredményeként létrehozta az aradi gőzfürdőt, amelyik aztán igazi népfürdőként üzemelt.
1910. július 8-án Abbáziában hunyt el.

Leleplezik Simay mellszobrát

Fotók: Facebook – sajnos egyiken sem szerepel Szabó Mihály városi tanácsos

Categories: Aktuális, Slider