Újabb célkeresztben a Vlaicu Egyetem

Újabb célkeresztben a Vlaicu Egyetem

A koloszvári Felsőoktatási Reform és Alternatíva Csoport Egyesület (GRAUR) átiratot küldött az oktatási minisztériumnak, amelyben kérik, hogy a szaktárca intézkedjék az egyetemeken működő idegen nyelvű osztályok-csoportok felszámolása érdekében. A GRAUR adatai szerint – amelyet a news.ro idézett –, az angolul, németül, franciául stb. tartandó előadásokra nem külföldi, hanem hazai diákok iratkoztak be. A levélben megállapítják, hogy az idegen nyelvű igazgatóságok fölöslegesek, az egyetemek mérlegelés nélkül hozzák ezeket létre, és gyakorlatilag csupán a közpénzt égetik. Ráadásul olyan tanárok oktatnak, akiknek idegennyelv-ismerete messze áll a megkívánt színvonaltól.
A GRAUR kéri, hogy azokat az osztályokat, ahol a külföldi diákok száma nem éri el legalább a 60 százalékot, számolják fel.
A mellékelt statisztikából kiderül, hogy Aradon a Vlaicu Egyetemen a 149, angol nyelvű oktatásra, két fakultáson beiratkozott diákok között egyetlen külföldi sincs. De hasonlóan rossz a helyzet a fővárosi műszaki egyetemen, ahol mind a 256 diák román állampolgár, vagy a Bolyain, ahol 923-ból csak 60 a külföldi.

Categories: Aktuális, Slider