Itt a béremelési igazság pillanata: kevesebb a borítékban

Itt a béremelési igazság pillanata: kevesebb a borítékban

Naponként emelkedik a feszültség az állami alkalmazottak között, miután, ágazattól függően, sorban kapják kézhez a cetlit (becsületes nevén, “fluturaş”) a januári bérükről. Kiderült, nem hogy emelést nem kaptak, de a boríték vékonyabb, mint januárban volt.
Bogdan Hossu, az Alfa Szakszervezeti Szövetség elnöke a digi24-nek elmondta, első számításaik szerint a közalkalmazottaknak körülbelül 40 százaléka kap kevesebb pénzt a PSD-által hónapok óta beharangozott “béremelések” nyomán. A helyzet bonyolult, valóban ágazatonként változik, a pontos látleletet az Alfa február második felére ígéri, amikorra beérkeznek hozzájuk az adatok. Mert az állam nem hajlandó konkrét információkkal szolgálni.
A kormánypárt egyik rejtett taposóaknája a társadalombiztosításnak a munkavállaló nyakába való akasztása, a másik a különböző juttatások megvágása, maximalizálása.
A pedagógusok szakszervezete máris ultimátumot intézett a kormányhoz, tüntetésekkel, sztrájkkal fenyeget, de várhatóan a következő napokban a többi érdekvédelmi szervezet is megmozdul. A nettó bérlevágás esetenként, akár több száz lejt is jelent a munkavállalónak.
Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, miután tavaly többször elismételte, hogy senki nem keres majd kevesebbet január 1. után, kénytelen volt beismerni, a valóság teljesen más képet fest. De azzal vigasztalja az egyik napról másikra élőket, hogy neki is levágták a fizetését.
Az máris látszik, hogy szakszervezeti szempontból a PSD-ALDE koalíció forró tavasz elé néz, a sebtében, populista céllal lezavart béremelés most teljes káoszba torkollott.
És hogy maradjunk Aradnál: az Aradi Nap információi szerint a közlekedési vállalatnál (CTP) is sokan kevesebb előleget kaptak, mint januárban.

Categories: Gazdaság, Slider