Végre beleharapnak a Maros-völgyébe

Végre beleharapnak a Maros-völgyébe

Annak ellenére, hogy az EU sok milliárd eurót állított rendelkezésre Romániának (is) a IV-es páneurópai vasúti folyosó felújítására, Bukarest csak morzsákként hívja le a pénzeket. Az újabb “csoda” az Arad megyei Berzova (Bârzava) és a Hunyad megyei Marosillye (Ilia) közötti szakasz, amelynek teljes átépítését az Astaldi – FCC Construcción – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie – Thales Systems alkotta konzorcium nyerte el. Véglegesen.
A munkálatok 1,763 milliárd lejbe kerülnek.
A felújítási munkálatok kiírása, elindítása fékezésének egyik hátsó oka, hogy az EU-ban a vasúti közlekedés – teher, személyszállítás – liberalizált, ez már Romániára is érvényes. Ha kész lenne teljes egészében az Arad-Déva-Segesvár-Brassó-Bukarest-Konstanca vonal, és 140-160 km/óra sebességgel száguldhatnának rajta végig a szerelvények, akkor a személyszállítási szolgáltatásba tuti beszállnának a németek, osztrákok, magyarok is. Megszoknánk, hogy DB, ÖBB, MÁV szerelvényekkel utazzunk a vonalon, nyilván, sokkal jobb körülmények között, mint amelyeket a CFR kínál.
Tény, a DB és az ÖBB már megjelent a teherfuvarozási piacon, és kivárási politika mellett, gyakorlatilag a román magánszolgáltatókkal tandemben kiütötték a CFR Marfă-t.
A Maros-völgyében egyelőre csak a Kürtös-Öthalom+pár kilométer szakaszt újították fel.

(Fotó: görbe vasútvonal a Maros-völgyében)

Categories: Gazdaság, Slider