Váratlan csavar: megvan Jávor Pál valódi aradi szülőháza

Váratlan csavar: megvan Jávor Pál  valódi aradi szülőháza

Furcsa módon, nem a helytörténészek, hanem Bognár Levente alpolgármester járt utána, hogy Jávor Pál filmszínész valóban abban a házban született-e, amelyet eddig minden írás megemlít. Az alpolgármester az Aradi Napnak ma elmondta, hogy a kérdőjelet a szombathelyi vendégekkel – Feiszt György levéltáros, volt szombathelyi alpolgármester, Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarország Tanácsának elnöke – való beszélgetés ültette el a fülében. Ezért aztán kikérte az anyakönyvi bejegyzést.
Ebből egyértelműen kiderült, hogy Jávor Pál (Jermann) az Alsó Molnár (Grigore Alexandrescu) utca 11. szám alatt született, ma 25. szám. Nem pedig, ahogyan eddig tudták, és ahogyan a helytörténeti írásokban megjelent, a Kis Molnár utcában (Grigore Ureche).
Bognár elmondta, utána nézett a Magyarországi Iparosok Címjegyzékében, és ennek alapján az Alsó Molnár u. 11. alatt 1892-ben férfi szabóság működött.
Az anyakönyvi bejegyzésben szerepel, hogy a születést bejelentő személy a szomszédban, a Csernovics Péter utca 7. sz. alatt lakott. Az anyakönyvi dokumentumból az is kiderül, hogy az ismert színész apja, Jermann Pál vasúti főkalauz mikor házasodott össze Jávor anyjával, majd vette nevére a gyermeket. Aki vélhetően szerelemgyerekként született, lévén a szülők közötti bő harminc éves korkülönbség. De ez már másik történet.
És még egy érdekesség, amire szintén Arad alpolgármestere hívta fel a figyelmet: egy nappal a kis Pál születése előtt, vagyis 1902. január 30-án apja, Jermann Pál az Alsó molnár utcai házból levelet küldött Budapestre Hermann Ottó természetkutatónak.
Jávor Pál emlékének őrzése érdekében Arad és Szombathely szorosabb együttműködésre törekszik, emléknapot, vetítést szeretnének a jövőben szervezni.

(irházi)

Vezető fotón a szülőház ma, a Gr. Alexandrescu utcában

A Hermann Ottónak írt levél utolsó lapja, rajta a címmel

Categories: Aktuális, Slider