Pécskai küldöttség Záhonyban

Pécskai küldöttség Záhonyban

A múlt hétvégén tovább bővítették a baráti kapcsolatokat Pécska és Záhony között.

Antal Péter polgármester vezetésével 14 tagú küldöttség utazott a magyar városba, köztük a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke és tagjai.

A csoport szombaton délben érkezett meg Záhonyba, ahol Helmeczi László polgármester, Ádám Ilona jegyző és a képviselőtestület több tagja, valamint a szomszédos Zsurk község polgármestere, Pócsikné Vakula Ágnes ebéddel várta őket.

Ezt követően mindannyian az 50 kilométerre fekvő Vaja városba utaztak, ahol a pécskai magyar közösségben már jól ismert Kádár Zsuzsanna énekesnő által szervezett tavaszváró nótagálán vettek részt.
Vasárnap délelőtt a pécskaiak megcsodálták a helyi Vay Ádám Múzeumot Tisza Sándor polgármester társaságában, utána pedig elzarándokoltak a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyre.
A magyar nóta útján Záhonnyal kialakult baráti kapcsolat kiterjedt Vajára és Szabolcsveresmartra is, akiknek polgármesterei meghívást kaptak a Pécskán május 7-én tartandó magyarnóta gálára.
„Egyre szorosabb kapcsolatot alakítunk ki Záhonnyal és a vonzáskörzetében fekvő településekkel. Reméljük, hogy nemsokára határon átnyúló pályázatot is leteszünk, amely településeink hasznára válik” – mondta Antal Péter polgármester.
Pécska és Záhony polgármestere 2015 őszén testvérvárosi megállapodást írtak alá és azóta több alkalommal meglátogatták egymást.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Főoldal-5