Polgi átrepítette a hideg macskát kulturális tárcához

Polgi átrepítette a hideg macskát kulturális tárcához

Kiemelt politikai problémája, csatája az aradi románságnak a Nagy Egyesülés Emlékművének elhelyezése. A dolog pikantériája, hogy miközben a felállítás aradi helyszínéről vitáznak, még egyikük sem látta az alkotást, fogalmuk sincs hol vannak a kövek. És hogy egyáltalán elkészültek-e.
Ma Gheorghe Falcă polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Thököly téren (nagypiac) való felállítás, és a tér rendezése két különböző dolog. Elmondta, a kulturális minisztérium másik helyet (= mint a Ligeti-tó közepe) kért az emlékműnek. “A kivitelezés és az elhelyezés a minisztérium feladata, mi nyitottak vagyunk minden változathoz” – szögezte le ma a polgármester.
Más kérdés, hogy a Ligeti-tó, mint helyszín a város és a Goldiş Egyetem javaslata volt, erről városi tanácsban határozat is született. Sőt, a város vállalta, hogy minden esztendőben költségvetésbe foglalja, saját pénzből finanszírozza az emlékmű talapzatának, környezetének kialakítását a tónál. “Kértem a minisztériumot, javasoljanak helyszíneket az emlékmű elhelyezésére, ezeket mi közvitára bocsátjuk Aradon. Kíváncsi vagyok, mi lesz a PSD álláspontja az ügyben” – mondta Gheorghe Falcă, utalva arra, hogy a nagypiaci árusok tiltakozása mögött a szocdemesek állnak, meg arra is, hogy mossa kezeit az eredi helyszín tekintetében.

(Fotó: látványterv a Ligeti-tó fölé helyezendő emlékműről

Categories: Aktuális, Slider