Románok tüntettek a Nagy Egyesülés Emlékműve ellen

Románok tüntettek a Nagy Egyesülés Emlékműve ellen

Körülbelül száz piaci árus tüntetett ma a Thököly téren a nagypiac tervezett bezárása, a tér átalakítása és a románok Nagy Egyesülés Emlékművének újabban ide képzelt felállítása ellen. Az árusok munkájukat féltik, szerintük ott csak piac lehet.
A dolog pikantériája, hogy korábban maga az ortodox egyház is nehezményezte, hogy a templom előtt rendezetlen piac áll, omladozó épületekkel. Készült is megvalósíthatósági tanulmány a tér rendezésére (a piac a csarnokba, oldalra költözött volna), ám ebben az emlékmű még nem szerepel.
Az emlékműnek már állnia kellene, de a kivitelezéssel megbízott Florin Codre szobrász máig nem szállította le Aradra. Eredetileg a Ligeti-tó közepére tervezték, de a jelek szerint a polgármesteri hivatal módosítaná a helyszínt. A második változat az egykori Vörös Trikó üres telkét jelölte meg.
Călin Bibarţ alpolgármester délben találkozott a tüntetők képviselőivel, ismertette a hivatal álláspontját, miszerint keresik a megoldást az emlékmű elhelyezésének ügyében, és egyik alternatíva lenne a nagypiac.

(Fotó: actualitati-arad.ro)

Categories: Aktuális, Slider