RMDSZ: összeültek a megyei küldöttek

RMDSZ: összeültek a megyei küldöttek

Ma kora délután az RMDSZ-székházban ülésezett a Megyei Küldöttek Tanácsa (MKT). Elsőként Faragó Péter parlamenti képviselő, megyei elnök tartott politikai beszámolót a tagoknak. Elemezte a 2016-os helyhatósági és parlamenti választásokat, majd összefoglalta az RMDSZ jelenlegi helyzetét, stratégiáját a törvényhozásban. Emlékeztetett, hogy a PSD-ALDE koalíció a kisebbségekkel karöltve kényelmes többségben leledzhet a parlamentben, az RMDSZ azonban a jogállamiság megteremtését, a magyarlakta települések központi pénzből való fejlesztését tűzte zászlójára. Mivel a kormányalakításhoz nem volt szükség a Szövetség voksára – „nem is álltunk be ötödik keréknek” –, és az ellenzék mellé sem akartak csapódni, született egy, csupán fél évre szóló együttműködési szerződés a PSD-vel. Ennek lényege, hogy előre megbeszélt és megállapított dolgokban hajlandóak támogatni a koalíciót, cserébe viszont ők is kérnek szavazatot a benyújtandó törvénytervezetekhez, módosításokhoz: többek között nyelvhasználati, vagy restitúciós ügyekben. „Csak mi kértük, és két napi civakodást követően elértük a nem klerikális alkalmazottak számának öt százalékkal való emelését” – jelezte Faragó, hogy a költségvetés vitájában mire terjedt ki a figyelmük.
Ami az elmúlt tíz nap belpolitikai káoszát illeti az aradi képviselő elmondta, „jogállamban a törvényeket a parlament hozza”. Az uniós csatlakozás óta igazából nincs szükség a kormányrendeletekkel való törvényhozásra.
„Mindig hittem benne, hogy Aradnak ismét lesz parlamenti képviselője” – jelentette ki beszámolójában Péró Tamás ügyvezető elnök, megyei tanácsos. Beszélt a tavalyi választások lebonyolításáról, elemezte a számokat, eredményeket. „A munka nem áll meg, most bizonyítanunk kell” – tette hozzá.
Hadnagy Dénes, az MKT elnöke a testület tavaly tevékenységét elemezte, majd megszavazták a napirenden szereplő határozattervezeteket.

(Fotón: Tóth Piroska, Hadnagy Dénes, Zágoni Szabó András, Faragó Péter)

Categories: Aktuális, Slider