Magyarellenes uszításért büntettek újabb román tévéadót

Magyarellenes uszításért büntettek újabb román tévéadót

Tízezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea tévécsatorna Hatalmi játszmák (Jocuri de putere) című műsorában 2016. december 6-án elhangzott diszkrimináló kijelentések miatt. Rareș Bogdan műsorvezető és meghívottjai egyértelműen a magyar kisebbség, Magyarország, valamint az RMDSZ ellen uszítottak, kimerítve a gyűlöletbeszéd fogalmát. A Szövetség a CNA-hoz december 15-én eljuttatott feljelentésben kérte az ügy kivizsgálását.
Az Országos Audiovizuális Tanács megállapította, hogy Rareș Bogdan műsorában megszegték a tárgyilagos tájékoztatás elvét, valamint elmulasztották ismertetni a nemzeti kisebbségek álláspontját egy őket érintő témában. A műsor témáját az adta: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter felszólította a magyar diplomatákat, hogy a december elsejei, román nemzeti ünnepi fogadásokon ne vegyenek részt.
Az elhangzott sértő kijelentések mellett a képernyőn megjelenő, figyelemfelkeltő feliratok sem bizonyultak szabályosnak. Például: „Románia a magyar szélsőségesek össztüze alatt”, „a legmagasabb rangú magyar méltóságok sértegetik Romániát”, vagy „a december elsejei sértegetések után Magyarország ismét támad”, „Magyarország három támadást intézett Románia ellen öt nap alatt.” A beszélgetést csak súlyosbította, hogy a műsorvezető meg sem próbálta visszafogni a meghívottakat magyarellenes megnyilvánulásaik miatt, sőt bátorította őket ezek folytatására, fokozva a gyűlölködő hangulatot.
„Fel kell lépni az ilyen megnyilvánulások ellen! A magyar emberek egyenrangúak a többségi állampolgárokkal, és ezt el kell ismerniük azoknak is, akik ellenünk szólnak. Továbbra is figyelemmel követjük a magyarellenes felszólalásokat, tetteket, és jelenteni fogjuk az illetékes hatóságoknak” – jelentette ki az ügy kapcsán Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök.
Rámutatott: nem ez az első eset, hogy a román tévécsatornák műsoraiban magyarellenes hangok jelennek meg. Tavaly októberben a B1 Televíziót jelentette fel az RMDSZ, amiért Radu Banciu a magyarországi kvótanépszavazást megemlítve műsorában kijelentette: a magyaroknak menekültnépként semmi keresnivalójuk Európában, hiszen érvelése szerint nem európaiak, nyelvük sem tekinthető annak. Közel egy éve pedig, szintén a Szövetség feljelentése alapján az Antena 3 írásbeli megrovást, a B1 Televízió pedig pénzbíróságot kapott, mert a 2015. december 1-ji, kézdivásárhelyi eseményekről a tényeket elferdítve, nem objektív módon számolt be, a kollektív bűnösség elve alapján pedig az egész magyar közösséget terroristának állította be.

(RMDSZ-közlemény)

Categories: Aktuális, Slider