Drasztikusan csökken a diák-buszbérletek ára.De van két rossz hírünk.

Drasztikusan csökken a diák-buszbérletek ára.De van két rossz hírünk.

Ma Sergiu Bîlcea, a megyei tanács alelnöke bejelentette, hogy alkalmazzák az erre vonatkozó, még tavaly meghozott kormányrendeletet, aminek eredményeként drasztikusan csökken a diákok buszbérletének ára a megyei járatokon. Példaként említette, hogy a 21-30 km közötti távolságokon a bérlet az eddigi 100 lejről 25 lejre zuhan, a 230 lejes, 40 km-re szóló bérletért pedig január 2017-től csupán 150 lejt kel fizessenek a szülők.
Az egyik ide kapcsolódó rossz hír, hogy az intézkedés kizárólag a Közszállítási Vállalat (CTP) megyei járatait érinti, amelyeket a megyei tanács finanszíroz, és nem érvényes a városi vonalnak számító, például zimándi, szentpáli, angyalkúti, fakerti stb. járatokra. Vagyis az agglomerációból ingázó diákok egyelőre a régi árra számítsanak. Az árcsökkentésről ebben az esetben a polgármesteri hivatal kell döntsön, mert ők üzemeltetik a városi-elővárosi járatokat.
A másik rossz hír, hogy nem tudni, magáncégek, habár elvileg rájuk is vonatkozik a rendelet, alkalmazzák-e. Például, az Atlassib-Transdara az Arad-Pécska vonalon. Az árcsökkentésből származó veszteséget nekik kellene lenyelni, ám Bîlcea megjegyezte, elképzelhető, hogy a tanügyi tárca megtéríti a különbséget. Kérdés, mikor, mert a rendelet szövege ebben a tekintetben hiányos és konfúz. A megyei tanács azonban vállalja a plusz költséget.
A megyei tanács 129 kivénhedt buszt üzemeltet a megyei járatain, amelyekben természetesen nincs fűtés, s idén szeretnének tíz, kevésbé használt busszal frissíteni a parkot.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider