Cigányok, kóbor kutyák vadásszák a Csálában megtelepedett hattyúkat

Cigányok, kóbor kutyák vadásszák a Csálában megtelepedett hattyúkat

“A lakosok jelezték, hogy a környéken tákolmányokban élő cigányok viszik a hattyúkat, nyilván a húsukért, de kóbor kutyák is megtámadják őket, már több tetemet találtunk” – nyilatkozta az arq.ro honlapnak Viorica Graur, a helyi rendőrség vezetője. Ezért aztán ma, december 4-én délután a Csálai Erdőnél a környezetvédelmi felügyelőséggel, a Maros Ártér Természetvédelmi Parkkal, a tűzoltókkal (ISU) közösen kezdtek mentési akcióba.
Az optimális megoldás az elköltöztetésük lenne, valahova a Maros mellé, ám erre a jelek szerint sem pénz, sem akarat nincsen, ezért a Csálai Erdő melletti tó – ahova letelepedtek – jegének széttörésével bővítik a hattyúk életterét. A jégen ugyanis teljesen védtelenek a hattyúritkításban évtizedes tapasztalatokkal rendelkező cigányokkal, valamint a kóbor kutyákkal szemben.
A környék lakói szerint az elmúlt napokban a 17-ből nyolc hattyú pusztult el. A természetvédelmi park szakemberei szerint nem ajánlott a hattyúk etetése, mert ezzel megszokják az emberek közelségét és könnyen levadászhatóak. Viorica Graur elmondta a portálnak, nagyobb figyelemmel kísérik a környéket, hogy megelőzzék a hattyúk kiírtását.
Egyébként szánalmas, hogy egy megyszékhely három-négy állami intézménye közösen is képtelen megmenteni a kilenc hattyút azzal, hogy elköltöztetik őket az Alfa-negyed környékéről.

(Fotók: arq.ro)

Categories: Aktuális, Slider