Kisebbségek Fesztiválja: mi magyarok kitettünk magunkért

Kisebbségek Fesztiválja: mi magyarok kitettünk magunkért

Kisiratos, Simonyifalva, valamint az RMDSZ Nőszervezete három sártorban mutatta meg magunkat az Aradi Napot kiadó Qult-Ar Egyesület által idén először megszervezett Aradi Nemzeti Kisebbségek Fesztiválján. Hagyományos tárgyak, termékek, ostorcsattogtatás, népviseletek, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból, a Nőszervezetnél pedig, többek között magyar népviseleti ruhákat festhettek ki az érdeklődők. Köszönet mindannyiuknak az önzetlen részvételért, Almási Vincének és Haász Tibornak pedig, hogy első hívásra igent mondtak. És a magyar képviselethez  adjuk hozzá a nagyzeréndi Szénási Ferenc mézeskalács-készítőt, akinek standján magyar címeres, feliratos termékeket is lehetett vásárolni.

A rendezvény a Városháza dísztermében a kisebbségek egy-egy jelentős személyiségét bemutató kollokviummal vette kezdetét – Ujj János Csiky Gergelyről berszélt –, majd 16.00 órától a Pécsi Ércbányász Koncert- és Fúvószenekar kíséretében vonultak a résztvevők a központban. A siker, akárcsak előző években óriási volt, nézelődők, járókelők százai fotózták a menetet.

Ezt követően a Városháza mögötti Salacz-parkban felállított színpadon sorra léptek fel a néptánc-csoportok, bennünket a csikysek képviseltek. Kiemelt vendég volt idén a nagybecskereki szerb együttes. A közönség hullámokban és nagy számban érkezett késő estig, a pécsiek zárókoncertjének végéig hallgatták a muzsikát, sétáltak a sátrak között, s közben kóstolgattak, vásároltak. Sajnos a pécsiek által felajánlott vasárnap déli koncert a Városháza előtti téren a zuhogó eső miatt elmaradt.

A rendezvényt támogatta Arad Polgármesteri Hivatala, a Városi Kulturális Központ.

(Fotók: Florin Tomuţa)

739

 

Categories: Életstílus, Slider