Iskolaigazgatók vizsgája: magyar iszony

Iskolaigazgatók vizsgája: magyar iszony

Hosszú vajúdás után írta ki az oktatási tárca a versenyvizsgát iskolaigazgatói, aligazgatói, óvodaigazgatói tisztségek betöltésére, a megmérettetés Aradon ma 11.00-kor rajtolt a Slavici Főgimnáziumban, és a szóbeli vizsgákkal együtt, várhatóan november 17-ig tart.
Arad megyében 162 igazgatói és 43 aligazgatói szék vár betöltésre. Igazgatónak 111 pedagógus jelentkezett, közülük 104 aktájára bólintottak rá – előfordult, hogy egy székre többen is jelentkeztek – a tanfelügyelőségen. A megyében nincs jelentkező 63 igazgatói és három aligazgatói tisztségre.
A románok nyilván megoldják saját problémáikat, számunkra a gond, hogy a magyar iskolák sem kelendőek. Ami valóban kiverte a biztosítékot, hogy Arad megye magyar csúcs-sulijának, a Csiky Gergely Főgimnáziumnak igazgatói, aligazgatói székére senki nem jelentkezett. Hasonló, sokértelmű csettintés jellemzheti, többek között Zimándújfalut, Kisiratost, Nagyzeréndet, Erdőhegyet, Kispereget, Nagyiratost, amelyek általános iskolái a téli vakációt követően igazgató nélkül maradhatnak.
Ahova volt jelentkező: Pécskai 2-es sz. Általános Iskola, Majláthfalva, Ágya, Simonyifalva és nem utolsó sorban a Vlaicu Iskola Aradon, drukkolunk, hogy megmaradjon a magyar aligazgató.
A törvény értelmében, a téltől megüresedő igazgatói, aligazgatói tisztségekre a tanfelügyelőség ideiglenes jelleggel, a következő versenyvizsgáig kinevezhet vezetőt. De csak olyan pedagógust, aki megszerezte az iskolaigazgatási szakértői oklevelet. És pont ez a probléma a magyar pedagógus berkekben: nincsenek szakértői okleveles tanárok, nem lesz kit kinevezni.
Legalábbis, magyart.

(irházi)

Fotó: Csiky Gergely Főgimnázium: senki nem akar igazgató lenni

Categories: Aktuális, Slider