Gazdát cserélt a marospetresi Szalbek-kastély: felújítják

Gazdát cserélt a marospetresi Szalbek-kastély: felújítják

Irina Onescu, Arad megye legdögösebb polgármesternője Facebook-oldalán adta hírül, hogy az általa most júniustól irányított Marospetresen található műemlék épület, a Szalbek-kastély gazdát cserélt, s az új tulajdonos felújítja az évtizedek óta málladozó épületet, valamint a hozzá tartozó parkot.
Az örökösök 2009-ben kapták vissza a kastélyt, de nem törődtek vele, hanem inkább értékesíteni akarták. A bukaresti Artmark Historical Estate (az Artmark aukciós ház része), 350 ezer eurós kikiáltási áron tavaly óta kínálja eladásra. A Bukarestben született, és Marospetresen csak 2011-ben letelepedő – szülei évtizedek óta jártak ide, és beleszerettek a vidékbe –, korábban az MTV zenei csatornán műsorvezető, 31 éves Irina Onescu bejegyzése szerint „végre olyan állapotba kerül a kastély, ahogyan azt ük-üknagyapáink is láthatták”.
A kastély beépített területe 980 négyzetméter, 16,7 hektáros park tartozik hozzá. A neoklasszikus stílusban épült kastély mai alakját a XIX. század első felében nyerte el, ekkor építették át.
Az új tulajdonos(ok) kilétét egyelőre homály fedi.
A 2002-es népszámláláskor Marospetresen (Petriş) kilencen vallották magukat magyarnak.

Categories: Aktuális, Slider