Buszgyártásra nyergel át az aradi Astra

Buszgyártásra nyergel át az aradi Astra

Nem jellemezhető hosszú távú járműgyártási stratégiával az aradi Astra Személyvagongyár Rt., amelyiknél a jelek szerint az alaptevékenység, a vagongyártás a hátsó udvarba szorul. Az Aradnak leszállított öt Siemens Imperio villamossal az ágazat mellékvágányra futott, egyetlen közbeszerzést sem nyertek meg azóta. Pont az Imperio átadási hacacáréján mutták be a gyárban kifejlesztett Segwayt (kétkerekű, egyensúlyozó elektromos eszköz), de ennek a sorozatgyártása sem kezdődött el. A zf.ro információi szerint a Valer Blidar vezette Astra most elektromos buszokra és trolibuszokra fókuszál. Sikerült megnyerni egy 20 trolira szóló közbeszerzést Kolozsváron, a szerződést aláírták. Az Astra gyakorlatilag csak összeszerelő üzemként működik, a legfontosabb komponenseket Francuaországból importálják, de hogy melyik cégtől, az egyelőre üzleti titok.
Az Astra két gyártósort indít az e-buszok – ezekre még nincs rendelés –, valamint a trolik összeszerelésére. Tessék megkapaszkodni: a gyártósorok kapacitása 3-3 jármű/hónap!
Az Astra Személyvagongyár tavalyi teljesítménye Blidar szerint is „katasztrofálisra” sikeredett, a cég forgalma 96 millió lej volt, miközben 2014-ben még 290 millió lejt produkáltak.

(Fotó: az e-busz prototípusa)

Categories: Gazdaság, Slider