Bemutatkozott a KAMASZK U17: még várhattak volna [VIDEÓ]

Bemutatkozott a KAMASZK U17: még várhattak volna [VIDEÓ]

A beharangozó hírben arra kérték a nagyérdeműt, hogy a szegedi MASZK Egyesület, Aradi Kamaraszínház gründolta előadásra, amelyen IX-XII-es csikysek léptek fel, hozza magával „empátiáját, fantáziáját, érdeklődését és ifjúi szívét”. Biz’isten magammal vittem, sőt, még annál is inkább.
A felszívást elbuktam. Akárcsak maga az előadás. Megértettem a „Szépek és szörnyek” üzeneteit, jelzéseit, a tiniélet gondjait, azt viszont nem értettem, hogy miért kell ezeket a valóban létező problémákat túltolva, hosszúra húzva a számba a rágni. Az „üzenetek” unalmasan hosszúakra sikeredtek, ráadásul sematikusak voltak. Kár, hogy a rendező-koordinátor Balog József csupán a legminimumot préselte ki a szereplőkből, a diákoknak beszélni sem kellett, ők azonban vélhetően elszórakoztak, megvolt a “happening”.
Nézőknek a szenvedés. Aztán a vége fele bejött ő maga egy monológgal. Ha ez nincs, akkor még tragikusabb a helyzet, de vélhetően Balog tudta – mert van annyira profi – , hogy az ő intermezzója nélkül az előadás teljes csőd. Valamit mentett rajta, viszont megjelenése amolyan „elefánt a porcelánboltban” jelleget kapott.
A ma esti fellépés közönség nélküli stílusgyakorlatnak megfelelt, lábon álló előadásnak semmiképp. Ráért volna, mondjuk ősszel, télen, amikor a bevállalós diákok megérnek rá. A kapkodás, sietség ebben a helyzetben visszaütött.
De folytatni mindenképpen érdemes, mert Aradon nincs diákjátszás, a kinevelés azonban több időt, türelmet, munkát követel.
Mindenkitől.

Irházi János

Részlet:

Categories: Életstílus, Slider