Gyógyszerteszt-hamisítási botrány: aradi orvosok is benne voltak

Gyógyszerteszt-hamisítási botrány: aradi orvosok is benne voltak

Bukarest mellett Arad, Konstanca, Dolj és Kolozs megyében is tart házkutatásokat orvosi rendelőkben, gyógyszerforgalmazó cégeknél, kórházakban a rendőrség, miután kiderült, hogy egy bűnözői csoport, gyógyszerkísérletek idején klinikai teszteredményeket, a kísérleti alanyok beleegyező nyilatkozatait hamisították. A gyógyszer-tesztek pszichiátriai kezelésekhez kidolgozott készítményekkel folytak, ami egyébként kötelező, mielőtt a gyártó piacra dobhatja az új terméket.
Az orvosok, a rendőrségi vád szerint a klinikai tesztek teljes dokumentációját meghamisították, főként a kísérletben önként részt vevők kórlapjait, a gyógyszer hatásait, mellékhatásait stb. De, amint említettük, több személy esetében a teszteken való részvételhez adott beleegyező nyilatkozatokat is meghamisították. Előfordult, hogy olyan pszichés betegeknek is beadták a kísérleti gyógyszert, akik nem szenvedtek abban a kórban, amelynek kezelésére a gyógyszer elkészült.
Hogy melyik gyógyszergyártó rendelésére, kik hamisítottak, melyek voltak az érintett egészségügyi intézmények, nem szerepel a rendőrségi közleményben. Az Aradi Nap úgy tudja, az aradi pszichiátria és ennek egyik orvosa bukott bele a hamisításokba. Dr. Delia Podea pszichiátert ma délben bekísérték kihallgatásra. Aradon fiktív beutalókat is kiállítottak, s amennyiben a kísérleti gyógyszer nem hatott, más, tiltott készítménnyel kezelték a betegeket.
Az ügy rendkívül bonyolult, a szálak kibogozása még eltarthat.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider