Újabb hőguta Aradon: március 15. után leállhat a szolgáltatás

Újabb hőguta Aradon: március 15. után leállhat a szolgáltatás

A jelek szerint nem viccel az aradi hő- és elektromos erőmű (CET) második blokkját megépítő temesvári Energomontaj, és kész zár alá venni a cég által kivitelezett beruházást, adta ma hírül a news.ro. Ami azt jelenti, hogy amennyiben valóra váltják fenyegetésüket, március 15. után igencsak dadogni fog Aradon a hőszolgáltatás (=fűtés, meleg víz), mert a kieső hőt a Radnai úti szolgáltatónak, a CET H-nak kellene pótolnia. De erre nincsenek felkészülve.
A „kinti” CET 20 millió lejjel tartozik az Energomontajnak, a számlák 2014 óta várnak kifizetésre, nem véletlen, hogy a cégnek elfogyott a türelme. A teljes szerződés összértéke 56 millió lej, viszont a kivitelező már 2014 decemberében átadta a CET második, 50 MW-os energiatermelő blokkját, amelyik azóta is működik.
Az Energomontaj még 2015-ben perre vitte a dolgot, az ítélet alapján zárolták a CET folyószámláját, de a szokásnak megfelelően, erre semmilyen pénz nem folyt be, az aradiak más folyószámlákat használtak. Az Energomontaj ráadásul a sor végén áll, előtte már a CFR Marfă és a gázszolgáltató is zároltatta a CET egy-egy folyószámláját, de hiába. Az adósságok nem csökkennek.
Ennek oka, hogy az Aradon hőszolgáltató CET H nem fizeti ki a vásárolt hőenergiát a CET-nek, az ördögi kör megszüntetése pedig a városi tanácsnak, mint tulajdonosnak a kötelessége.
Úgy tűnik, annak idején a CET kettévágása a lehető legrosszabb gazdasági döntés volt, hisz a CET a hőenergia mellett termelt elektromos energiával köszöni szépen állna a lábán, a Radnai úti, fölösleges alkalmazottak tucatjait foglalkoztató, amolyan elefánttemető CET H viszont becsődölt. És nem fizet.

(irházi)

 

Fotó: elszálló hő Aradon

Categories: Gazdaság, Slider