Elhunyt Tokay György (1939-2016)

Elhunyt Tokay György (1939-2016)

Ma éjjel elhunyt Tokay György, Arad egykori (1990-2004) parlamenti képviselője.
2005-ben kinevezték Románia lettországi és litvániai nagykövetének.
Március 27-én lett volna 77 éves.
Nyugodjék békében!

Temetése március 5-én, 12.00 órakor a Felsőtemetőben.

*****

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendülve búcsúzik Tokay Györgytől, egy kivételes romániai magyar politikustól és közéleti szereplőtől. Volt parlamenti képviselő, RMDSZ-frakcióvezető, kisebbségügyi miniszter, balti-országokbeli nagykövet, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének tagja, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének alapító tagja.

1939. március 27-én született Kolozsvárott, jogi tanulmányait a Bolyai Egyetemen végezte. Jogtanácsosként kezdi közéleti pályáját, majd újságíró lesz, 1976-tól pedig ügyvédként dolgozik.

Az RMDSZ parlamenti csoportja „tiszteletbeli székelynek” nevezte Tokay Györgyöt a Har-Kov néven elhíresült ügyben való felszólalása miatt. „Tokay Gyurira mi felnéztünk. A parlamentben olyan természetességgel állt ki a mikrofon elé, és úgy beszélt román nyelven, hogy mindenki elhallgatott, és mindenki odafigyelt rá. Olyasmit képviselt, ami a román politikai életben vele, sajnos, elment. Szeretném, ha visszajönne és elmondaná: vigyázzunk egymásra” – méltatták életútját volt kollégái.

Az elmúlt 26 év egyik legmarkánsabb politikai személyisége volt Tokay György, aki elhívatottsággal, becsülettel és igazi úriemberként képviselte a Szövetséget. 2015-ben, az RMDSZ kongresszusán Ezüst Tulipán díjjal köszöntük meg több évtizedes munkásságát.

Tisztelettel hajtunk fejet bátor helytállása előtt.

Tokay Györgyöt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség saját halottjának tekinti.

Nyugodjon békében, emléke legyen áldott!

Vigasztalódást gyászoló szeretteinek!

Kelemen Hunor

szövetségi elnök

 

Categories: Aktuális, Slider