Aradon rekedhet a hatvan migráns

Aradon rekedhet a hatvan migráns

Ivica Dacic szerb külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy országa „nem engedi meg, hogy migránsokat küldjenek vissza a területére, és válaszlépéseket fog tenni”, amennyiben a környező országok egyoldalú intézkedéseket hoznának. Mindez azt jelenti, hogy a múlt hét végén Temes megyében elcsípett, és az Arad melletti Újpanádon (Horia) évek óta működő menekültközpontban elszállásolt migránsok akár hosszasan is berendezkedhetnek. Feltéve, ha kérik a menedékjogot. Ellenkező esetben Románia várhatóan kitoloncolja őket. Kérdés mikor, és milyen irányba? Szerbiába, vagy mindenkit szülőhazájába?
A dolog bonyolult, mert nyilatkozatában Dacic nem említette Romániát, csupán Ausztriát, Szlovéniát és Horvátországot. Igaz, a balkáni menekültútvonal csak a magyar kerítés megépítése miatt fog vélhetően most romániai elágazással terebélyesedni. A szerb külügyminiszter megerősítette, az országában csak az marad, aki menedékjogot kér.
A most Újpanádon dekkoló menekültekkel kapcsolatban elfogásuk után felröppent a hír, hogy a román és szerb hatóságok egyeztettek az ügyben, kérdés, mit. Mert szinte biztos, hogy a szerb kormány nem fogja külön kezelni az említett három államot és Romániát.
A múlt héten elfogott 60 menekült nyilvánvalóan csak előőrse a várható hullámnak. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítette, hogy Magyarország „már másnap” kész megkezdeni a kerítésépítést a román határszakaszon, amennyiben a menekültek Horvátország helyett Románia elé vennék az irányt.

(irházi)

 

Fotó: az újpanádi menekültközpont

Categories: Aktuális, Slider