Panoráma Világklub Pécskán

Panoráma Világklub Pécskán

Október hatodikán tartotta első, ünnepi ülését a Panoráma Világklub 158. társklubja Pécskán.
A budapesti központú civil hálózatot 2003 októberében alapította dr. Tanka László újságíró, jelenleg 170 társklubból, illetve ifjúsági társklubból áll, a világ mintegy 70 országában. Romániában 12 társklub működik, de a régióban a pécskai az első.
Az ötlet egy szegedi találkozón merült fel, amikor vitéz Szilágyi Árpád, a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjének kitüntetettje, az első megyei társklub elnöke és Mester József Tamás költő, gazda felvetették a pécskai szervezet megalapításának lehetőségét.
Az alapító oklevél tavaly december 15-én keletkezett, a klub elnöke Mester József Tamás, tiszteletbeli elnöke Antal Péter polgármester, míg magyarországi társelnöke v. Szilágyi Árpád.
A kedd délutáni ülést megelőzően v. Szilágyi Árpád, Farkas Annamária operanénekesnő és Antal Péter polgármester megkoszorúzta a kommunista diktatúra 1956-os romániai áldozatainak emlékművét, majd Klebelsberg Kuno mellszobrát. Jelen volt Mester József Tamás költő, ft. Czeglédi Ferenc római katolikus plébános, a pécskai iskolák igazgatói: Bacsilla Sándor és Bede Bacsilla Eszter, Engi Márta Ildikó, a Búzavirág Egyesület elnöke, helybeliek és a 2-es számú Általános Iskola diákjainak egy csoportja.
Az ebéddel egybekötött ülésre a római katolikus plébánia klubtermében került sor.
A beszélgetés után a Búzavirág Néptáncegyüttes Nagy Boglárka csoportjának tagjai adtak elő több táncot, a 2-es számú Általános Iskola tanulója szavalt, Erdélyi József citerán játszott, majd Farkas Annamária kolozsvári származású operanénekesnő lépett fel.
Az esemény alkalmával Laukó Katalin pécskai festőművész néhány alkotásait is megtekinthették a
résztvevők.
Az alapítók szándéka szerint a Panoráma Világklub civilhálózata „egyfajta szellemi hídként létrehozta a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségeit: egyfelől a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóratott honfitársaink között, másfelől pedig megszólítva és bekapcsolva a Világklub-hálózatba Magyarország és a magyarság iránt rokonszenvet érző, érdeklődő idegen népek, nemzetek fiait is”.

 

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider