Rajtakapták Nicolae Ioţcut 10 ezer euró kenőpénz átvételekor

Rajtakapták Nicolae Ioţcut 10 ezer euró kenőpénz átvételekor

Az antikorrupciós ügyészség (DNA) ma rajtakapta Nicolae Ioţcut, az Arad Megyei Tanács elnökét, amint tízezer eurót vesz át egy üzletembertől, aki cégével megnyerte a megyei kórház eszközbeszerzésére kiírt pályázatot, adta hírül a Mediafax. A tettenérést a DNA, a SRI támogatásával Ioţcunak lakása előtt szervezték. A megyei elnök útban otthona felé vette át a pénzt, majd ezt követően a rendőrség azonnal körbevette. Úgy tudni, pár nappal ezelőtt még kapott 35 ezer lejt ugyanettől az üzletembertől.
A DNA a megyei tanácsnál és Ioţcu otthonában is házkutatást tartott, hogy felgöngyölítsék az ügyet.
A vád szerint a megyei elnök 2014-ben befolyásolt egy közbeszerzési pályázatot, amelynek keretében a kórház 1,6 millió euró értékben lízingelt gyógyászati eszközöket, diagnosztikai berendezéseket. A kiírást a kiszemelt konzorciumra szabták, amelyik meg is nyerte a pályázatot. Az egyik cégtől eddig kapott 35 ezer lej és 10 ezer euró után a konzorciumban résztvevő másik cég is kellett volna adjon Ioţcunak 20 ezer eurót. Az Agerpres szerint a rajtaütés pillanatában Ioţcu meg akart szabadulni a pénztől.
A megyei elnök kihallgatása folyik, s várhatóan előzetes letartóztatásba kerül. Az viszont biztosra vehető, hogy a prefektus felfüggeszti Nicolae Ioţcut, akire a pártjából (PNL) való kizárás is vár.

Categories: Aktuális, Slider