Egészségügyi kártyacsata [VIDEÓ]

Egészségügyi kártyacsata [VIDEÓ]

Jellemzően román módon, felemásan kerül bevezetésre május 1-től az egészségügyi kártya, hisz miközben tíz nap múlva mára csak a kártyával jelentkező betegek ellátását téríti meg a szolgáltatóknak a megyei pénztár (CAS), a szaktárca még 400 ezer darabot kell legyártasson. A gondokat tetézi, hogy Arad megyében a posta 20 ezer darabot nem tudott átadni a tulajdonosoknak, ezeket bezsákolták a CAS-hoz, amelyik 3200-at már kiosztott.
A lényeg tehát, hogy aki nem kapott még kártyát, annak kérnie kell egy igazolást a pénztártól, ami három hónapig érvényes. A kártyás rendszer, Alin Costache, az országos egészségbiztosító alelnöke szerint május 1-től működni fog, ez ügyben ma egyeztetett többek között Nicolae Ioţcu megyei elnökkel, Gheorghe Domşa CAS-igazgatóval, Teodora Olaru kórházigazgatóval. Az Arad megyei kórházak minden részlegén lesz május 1-ig kártyaleolvasó, s várhatóan az érthetően önérdekből nagy ellenállást tanúsító háziorvosoknál is lezárul. A leolvasót megtagadó háziorvossal a pénztár nem köt szerződést.
A kártyákat a szolgáltatás első igénybevételénél aktivizálják (háziorvos, kórház stb.), ezek kizárólag csak személyi adatokat tartalmaznak, vércsoportot, krónikus betegségeket már nem. Azt, hogy ki, mikor volt orvosnál, mivel kezelték, mennyibe került az ellátása stb. csak az országos elektronikus nyilvántartóban szerepel. Javasolják viszont, hogy mindenki írásban kérelmezze vércsoportjának, egészségügyi problémáinak a kártyára való vezetését is, hisz sürgősségi beavatkozás esetén a dolog életet menthet: az orvosok azonnal tudják, ki mire érzékeny, milyen gyógyszert nem adhatnak, mi a vércsoportja. De a kérelemmel az illető beleegyezését adhatja a szervdonorsághoz is. Sőt, a nyilvántartóba iratkozók személyes kódot kapnak, amellyel bármikor megnézhetik kezeléseik „történetét”.
S habár a kártya felemásra sikeredő bevezetése némiképp fékezni fogja a háziorvosok által el nem végzett szolgáltatások kifizettetését a pénztárral, és más visszaéléseket, a gyógyszerlobbi egyelőre kiharcolta, hogy a patikák megússzák a térítéses gyógyszerek kizárólagosan kártyás kiadását.
Az Aradi Nap rögzítette Alin Costache mai, román nyelvű aradi nyilatkozatát. Ám mivel közérdekű dolog, érdemes meghallgatni:

Categories: Aktuális, Slider