Faragó: támogatjuk az előrehozott parlamenti választásokat

Faragó: támogatjuk az előrehozott parlamenti választásokat

De azt már nem, hogy erre egyidőben kerüljön sor a helyhatósági választásokkal, derült ki az RMDSZ Arad Megyei Szervezeténél ma tartott sajtótájékoztatón. Faragó Péter parlamenti képviselő, a megyei szervezet elnöke szerint legalább egy hét kellene a két választás között, mert amennyiben egyszerre lesz, a választóknak meggyűlik a baja a sok lepecsételendő lappal.
Faragó elmondta, tavaly csak azért szavaztak bizalmat a parlamentben a PNL-kormánynak, mert a liberálisokkal megkötött és aláírt együttműködési szerződésben szerepelt, hogy nem fogják kormányrendeletekkel irányítani az országot, tisztességesen megszervezik a helyhatósági és parlamenti választásokat (= nem módosítják sebtében a választási törvényt). “Az elején megértőek voltunk, de a kétfordulós polgármesterválasztás erőltetésével, a költségvetés kormányrendelettel való elfogadtatásával elfogyott a türelmünk. Ezért is szavaztuk meg a bizalmatlansági indítványt.”
A parlamenti képviselő megjegyezte, a kétfordulós választás előnytelen a magyarlakta települések számára, ahol az arányunk 50 százalék alatti. És pont az egyfordulós a demokratikus, amikor mindenki megszavazza a számára kedves jelöltet, nem pedig a kétfordulós, amikor a voks már valaki(k) ellen szól. Úgy vélte, rövid az idő a kétfordulós polgármesterválasztás bevezetésére.
Az Orban-kormány regnálásának utolsó éjszakáján hozott 25 rendelettel kapcsolatban elmondta, ezekből csupán néhány jelent meg a közlönyben, a többiről fogalmuk sincs, mit tartalmaz. Aggodalmasnak ítélte azt a rendeletet is, amely szerint a parlamenti választásokon bárki bárhol az országban szavazhat, mivel a pártok megyei és nem országos listákat állítanak össze. Tehát ha egy aradi Kolozsváron szavaz, akkor a kolozsvári jelöltek kapják a voksát.
A sajtótájékoztató folytatásában Péró Tamás ügyvezető elnök, megyei tanácsos beszélt az RMDSZ-en belüli jelöltállítási menetrendről. Elmondta, a megyeszékhelyen indítanak polgármesterjelöltet és a megyei tanács élére is lesz jelölt. A megyei tanács közelmúltban megszavazott költségvetésével kapcsolatban elmondta, hogy a magyar polgármesterekkel, alpolgármesterekkel – és nem csak – rendelkező települések számára sikeresen lobbiztak ki a tervezettnél nagyobb összegeket.

Categories: Aktuális, Slider