Távfűtés: a PSD-kormány mélyen belenyúlt az aradiak zsebébe

Távfűtés: a PSD-kormány mélyen belenyúlt az aradiak zsebébe

A Ponta-kabinet recentralizációs hisztériájának újabb „gyöngyszeme, hogy a kormány alárendeltségébe tartozó országos energiafelügyelet (ANRE) szabja meg minden érintett településen, hogy mennyi legyen a hőszolgáltatásban a gigakalória ára. Ennek értelmében március 1-től Aradon, a központi utasításnak köszönhetően a hőtermelő CET Rt. 30 százalékkal köteles megemelni a gigakalória árát, amelyik így eléri a 196,08 lejt. A bonyolult, és gyakorlatilag értelmetlen számítási rendszer lényege, hogy erőműtípusokra, fűtőanyagra stb. számolja ki egy irodában az árat, viszont nem veszi figyelembe sem a hatékonyságot, sem a kazánok teljesítményét, vagy más helyi kritériumokat.
Mindez remek hír a CET-nek, amelyiknek így megugrik a bevétele, s tragikus hír a fogyasztóknak. Szerencsére, a városi tanács mai ülésén megszavazták, hogy a helyi költségvetés állja a különbözetet, és ne kelljen drágább gigakalóriát számlázni a fogyasztók felé. A különbség óriási teher a helyi büdzsének, a pénzt gyakorlatilag Bukarest az aradiak zsebéből lopja ki, hisz az összeget fejlesztésre, beruházásokra (is) fordíthatták volna. Elhangzott a költői kérdés, érdemes-e ilyen feltételek mellett folytatni az árcsökkentő beruházásokat, a 2-es kazán befejezését, ha a végén úgyis az ANRE szabja meg az árat.
“Ennek az árnak semmi köze ahhoz, amit mi akarunk. A gigakalória árát az aradiak kell megállapítsák” – mondta Bognár Levente az ülésen.

(irházi)

 

Fotó: a CET H – Aradi Nap felvétele)

Categories: Gazdaság, Slider