Újarad elsőként kiálthatja ki a CET-függetlenséget

Újarad elsőként kiálthatja ki a CET-függetlenséget

A polgármesteri hivatal az újaradi lakótömbökön próbálná ki, életképes megoldás-e, ha a lakónegyedeket egyszerűen levágják a központi távhőszolgáltatóról (CET H), és kerületi mini-hőközpontok fűtik a lakásokat, termelik a meleg vizet. Az ötlet nem újkeletű, első mandátuma elején Gheorghe Falcă polgármester többször is említette, hogy a hatalmas veszteségek lefaragására az egyetlen kiút a kerületi hőközpontok megépítése.
Arad hőellátása teljes korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmánya most elkészült – szerdán kerül a városi tanács elé –, s ebben az egyetlen értékelhető, drasztikus „reform”, az újaradi hőközpont terve. A többi fővezetékekre csak cserét irányoz elő. Az új, a tervek szerint földgázzal és biomasszával üzemelő hőközpont 25 lakótömböt szolgálna ki (ezek építése 1960-1970 között kezdődött), lecserélnék az összes vezetéket, hőmodulokat építenének a lakótömbökhöz, minimálisra csökkentve a jelenleg 30 százalékra becsült veszteséget. A lakónegyedben a jelenlegi hőelosztó kb. 11 kilométerre van a hőerőműtől (CET Lignit) és 5 km-re a CET H-tól. A vezetékek szigetelése tragikus állapotban található, derült ki a tanulmányból, a csövek rozsdásak, szigetelésük hiányos stb.
A 7,3 MW teljesítményre kalibrált új hőközpont átadását követően szeretnék, ha legalább 30 százalékkal emelkedne a rákapcsolt fogyasztók száma. A teljes beruházás, az előzetes számítások szerint körülbelül 25 millió lejbe kerül.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider