Magyar-román partnerkeresés a geotermikus energia hasznosítására

Magyar-román partnerkeresés a geotermikus energia hasznosítására

Maga Kranowszky Nagy Andrea, a szervező Magyar Nemzeti Kereskedőház Aradi regionális Irodájának vezetője és kollégái, segítői sem gondolták, hogy ekkora érdeklődés övezi majd a ma Temesváron tartott rendezvényüket, amelynek fő célja volt, hogy összehozza a magyarországi és romániai érdekelteket a geotermikus energia hasznosításában. Tény, a geotermikus energia sokoldalú hasznosítása, ennek tapasztalatai sokkal mélyebb gyökereket eresztettek Magyarországon, az onnan érkező szakemberek befektetési lehetőségeket keresnek Románában, ahol van is nyitottság erre.
A rendezvénynek az Új Ezredév Református Központ adott otthont, a szervezésben, az aradi iroda mellett részt vett Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Temesvári Tiszteletbeli Konzulátus.
A rövid megnyitó beszédeket – többek között Telegdi Andrea a főkonzulátus gazdasági attaséja, Tamás Péter temesvári tiszteletbeli konzul – után a körülbelül 70 résztvevő azonnal belecsapott a szakmai kérdések közepébe. Az elhangzott előadásokat rendre kérdések követték a hallgatóság soraiból, végül a dicséretesen színvonalas szervezésnek köszönhetően laza közegben kerülhetett sor a személyes ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre.
Arad megyéből, vállalkozások mellett két polgármesteri hivatal képviseltette magát: Pécskáról Monica Velici városmenedzser és Molnár Erika pályázati referens, Nagyzerindről pedig Simándi Sándor polgármester. Nem véletlen, hisz mindkét település tervezi a geotermikus energia bevezetését a hétköznapokba.
Az előadásokból, prezentációkból – Oláh István hidrológus, Szita Gábor (Porció M.F.V. Kft.), Bitay Endre (VIKUV Zrt.) persze kiderült, hogy az engedélyeztetési procedúra, a műszaki kérdések megoldása, a szakmai megalapozottság távolról sem sétagalopp. Ráadásul romániai oldalon a meglévő kutak jelentős része nincs kihasználva.
Ebben a kérdésben (is) rendelkezésre áll minden vállalkozó, önkormányzat, érdeklődő számára az aradi iroda, email: arad@tradehouse.hu

(irházi)

Categories: Gazdaság, Slider